Udsat vindmølleplan: Tak til de to udvalg

Debat

Hermed en tak til de to udvalg i Holbæk Kommune – udvalget for klima, miljø og natur samt udvalget for plan, bolig og lokal udvikling – for at udsætte beslutning om vindmøller ved Sandby, indtil man vil være i stand til at træffe en uvildig og videnbaseret beslutning.

Samtidig vil jeg gerne over for de to udvalg påpege en måske lidt naiv misforståelse omkring den grønne strøm fra vindmøller i Holbæk. Min tanke udspringer af jeres ønsker om, at levere strøm til 11.000 husstande (i Holbæk?) og samtidig reducere CO2 med 34.000 ton.

For det første vil strømmen, i samme øjeblik den forlader møllen og løber ud i ledningen, være fuldkommen uvidende om både kommunegrænser og landegrænser. Det betyder, at noget af strømmen vil blive brugt i København og i de velstående kommuner i Nordsjælland, hvor "man ikke ønsker at genere sine borgere med vindmøller".

En anden del af strømmen vil sendes til udlandet f. eks. Polen eller Tyskland, hvor den byttes med strøm fra kulfyrede værker. Og dermed farvel til jeres 34.000 ton CO2-reduktion.

I begge tilfælde vil det være de mange vindmølle-naboer på begge sider af kommunegrænsen, der betaler (med både trivsel og økonomi) – og Meinertsen der profiterer, og miljøet, der jongleres helt tilfældigt med.

For det andet er det vel meningen, at strømmen skal bruges i ansøgerens anlæg ved Snævre – hvis I giver tilladelse til det. I så fald medfører det overhovedet ikke noget fald i CO2-regnskabet.

Derfor er det umuligt at se, at vindmøller ved Sandby kan få nogen indvirkning på kommunalbestyrelsens ambition om at nå målsætningen.

Det eneste, jeg kan se helt tydeligt, er, at vindmølle-naboerne bliver taberne i enhver forstand – og måske også miljøet, som håndteres med naiv uvidenhed.

Men det er vel netop det, der skal rettes op på nu, og derfor beslutningen så klogt er blevet udskudt.

Troels Kemp

Næbbevej 12

Vejleby