Stor prisstigning for pensionister

Foto: Per Buurgaard Christensen
Hærværk på Tølløse station
  Foto: Per Christensen
Hærværk på Tølløse station Foto: Per Christensen Per Buurgaard Christensen

Pensionister, der indimellem tager toget, vil fremover opleve en voldsom prisstigning, hvis de køber enkeltbillet.

Årsagen er det nye takstsystem Takst Sjælland 16, der trådte i kraft i weekenden, skriver dagbladet Nordvestnyt onsdag.

I det nye takstsystem er der ikke længere noget, der hedder DSB 65-billet, hvor der var billigdage mandag-torsdag plus lørdag. I stedet får pensionister ved rejser internt på Sjælland, Lolland-­Falster og Møn en rabat på 25 procent, når der rejses i mere end tre zoner.

Når pensionister bruger rejsekort (pensionist, rejsekort personligt) får de desuden en rabat på 25-40 procent i forhold til køb af enkeltbillet, hvilket er det samme, som alle andre rejsende får.

Kurt Gjerrild, Tølløse, og hans kone tager en-to gange om måneden toget til København H. Da han ville se, hvad det nye takstsystem betød for prisen på en enkeltbillet, fik han sig noget af en overraskelse. I forhold til førprisen på 39 kroner på billigdage er prisen for enkeltbillet nu 81 kroner.

– Hidtil har vi købt enkeltbillet, fordi det var billigere end prisen med rejsekort, fortæller Kurt Gjerrild.

Det blev dog bedre, da han fandt prisen for at bruge rejsekortet fra Tølløse til København. Turen koster med rejsekort (både pensionister og andre voksne) 52 kroner med off peak rabat (uden for myldretiden). Det vil sige på hverdage kl. 11-13 og kl. 18-7 samt i weekender og på helligdage hele døgnet. I myldretiden koster billetten 65 kroner.

– Pensionister skal altså være opmærksomme på, at enkeltbilletter er alt for dyre. Der ser ud til at være en del at spare ved at bruge rejsekortet, så det vil vi gøre fremover, siger Kurt Gjerrild.

Der er dog stadig tale om en mærkbar procentvis forhøjelse for pensionister. Prisen stiger med mindst 33 procent, fra 39 til 52 kroner.