Spareforslag med fyringer og forringelser er sendt i høring

Pres: Økonomiudvalget i Holbæk Kommune har sendt et katalog med spareforslag i høring. I marts besluttes det, hvilke forslag der skal gennemføres.

Foto: Agner Ahm
Holbæk Kommunes økonomiudvalg har sendt spareforslag for godt 60 millioner i høring. Målet er at lave besparelser for 45,4 millioner kroner i år.

Holbæk: Lukning af diverse tilbud, færre undervisningstimer med pædagoger i skolerne, mindre rengøring til de ældre, øget egenbetaling og afskedigelser.

Det er blot nogle af de forslag til besparelser, som Holbæk Kommunalbestyrelses økonomiudvalg onsdag besluttede at sende i høring.

I alt har økonomiudvalget sendt forslag for 62,5 millioner i høring. Som det ser ud nu, skal kommunen dog “kun” spare 45,4 millioner kroner i år for at overholde budgettet og ikke overskride servicerammen. Derfor vil en del af besparelserne ikke vil blive ført ud i livet.

– Jeg ved, der er medarbejdere og borgere, der vil blive berørt af det her. Men jeg har sagt, jeg vil passe på Holbæk Kommunes økonomi, og det er dét, vi gør ved at lave denne øvelse. Selvom det ikke er behageligt, mener jeg, det er det rigtige at gøre, siger Holbæk Kommunes borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S).

Hun forklarer videre, at årsagen til, at der sendes flere forslag end nødvendigt i høring, er, at høringsprocessen skal kunne bruges til noget. Det vil kort fortalt sige, at hvis der i høringssvarene er modstand mod nogle forslag, er det muligt at finde alternativer.

Ingen garantier

Årsagen til, at der skal spares, er, at der forventes budgetoverskridelser på flere af kommunens områder i år. Derudover kan en del af udfordringen tilskrives stigende energipriser og inflation.

Men kalenderen viser kun februar, og energipriserne har været faldende, siden budgettet blev besluttet i oktober. Så spørgsmålet er, hvorfor økonomien allerede nu er presset, og der skal laves besparelser?

Til det siger borgmesteren:

– Jeg mener, det handler om styringen. Vi har en periode manglet en chef på et område, og der har været forskellige udfordringer på for eksempel socialområdet, der i forvejen er svært at håndtere. Det bliver ikke mindre svært at styre, hvis der ikke er fuldstændig skarp styring på det. Det er der nu, siger borgmesteren og fortsætter:

– Det handler om at vise rettighed omhu. Det er ikke alle kommuner omkring os, der laver denne her øvelse, men jeg kan næsten garantere, at de kommer til det. Og jo senere, man laver denne øvelse, jo værre bliver den. Men jeg kan godt forstå, hvis nogen tænker, det er tidligt på året.

Christina Krzyrosiak Hansen kan ikke kan garantere, at der ikke kommer flere besparelser senere på året.

– Jeg kan garantere, at vi kommer til at holde styr på økonomien i Holbæk Kommune. Men vejen dertil, det ved jeg lige så lidt om, som mange andre, siger hun.

Spareforslagene er i høring frem til den 22. februar. I marts beslutter kommunalbestyrelsen, hvilke besparelser der skal gennemføres.