Skvulps folkemøde får en ny form

En ny måde at afvikle Folkemødet ved Skvulp på skal være med til at tiltrække flere deltagere.

Ny form til folkemøde

Folkemødet på Skvulp er kommet for at blive. I år bliver det afviklet på en ny måde i et forsøg på at få flere til at blande sig i debatten.

Foto: Søren Johannesen

Havnekultur-festivalen Skvulp afvikles den 9. og 10. juni, og som sidste år bliver der også en folkemøde-del, hvor der bliver lejlighed til at drøfte forskellige væsentlige emner.

Men i år bliver folkemødet afviklet i en anden form, som er et forsøg på at trække flere til og få en bredere debat.

– Denne gang bliver det et anderledes folkemøde. Tidligere har det været meget for dem, der gerne vil sidde og lytte eller måske selv sige noget. Men det er mit indtryk, at en stor del af dem, der kommer på Skvulp, ikke er så meget for det, så derfor prøver vi nu med en ny tilgang for at få flere med, fortæller Rikke Klindt, der er ansvarlig for Folkemødet.

Der bliver over en strækning af flere hundrede meter sat syv scener op langs Krags Brygge, og det er meningen, at det er herfra, der skal debatteres omkring de forskellige emner.

Og de er: “Uddannelse og arbejde”, “Er alle med”, “Køn, krop og identitet”, “Vores Klima”, “Krig og fred” samt “Fritid”.

Ved de forskellige scener vil der blive sat et telt op, som kommer til at indeholde forskellige aktiviteter, der alle får en relation til de omtalte emner.

– I “Krig og fred”-teltet har for eksempel Læger uden grænser lavet et slangeløb, Røde Kors har et Virtuel Reality-program, hvor man kan følge en humanitær indsats, og sådan er der forskellige ting, hvor man kan deltage aktivt. Det samme gælder i de øvrige telte, siger Rikke Klindt.

Mange debattører

Hun forklarer, at de organisationer, der står for aktiviteterne, også kommer til at deltage i debatterne. Og derfor vil aktiviteterne være en måde at komme ind på livet af hinanden.

– Jeg tror, at det er nemmere at komme til at tale sammen, hvis man deltager i en fælles aktivitet. Så det er mit håb, at mange vil deltage i aktiviteterne og måske få lyst til at høre, hvad de forskellige organisationer siger på Folkemødet, fortæller Rikke Klindt.

Hun glæder sig til at byde gæsterne på Folkemødet velkommen både fredag og lørdag i tidsrummet 10-18.

Rikke Klindt fortæller, at Folkemødet er en vigtig del af Skvulp.

– Jeg forestiller mig altid Skvulp som en stor fest i et hus. Folkemødet er så det, der foregår ude i køkkenet, hvor man mødes og snakker lidt væk fra musikken, fortæller Rikke Klint og fortsætter:

– Vi har skabt et sted med landets andet-største folkemøde her i Holbæk. Kun det på Bornholm er større. Men vores landsmøde adskiller sig også på en anden måde, for på Bornholm er det mest professionelle debattører, som deltager, mens det her i Holbæk mere er almindelige mennesker, forklarer hun.

Rikke Klint fortæller, at der blandt andet kommer nogle unge mennesker og fortæller om deres syn på klimaændringerne.

Penge fra sparekassen

Sparekassen Sjælland har valgt at støtte Folkemødet økonomisk, fordi det blandt andet er en del af Skvulp.

– Skvulp er efterhånden blevet en både placerende og manifesterende del af Holbæks identitet. Sidste år rundede antallet af besøgende 50.000, og hvis vejret ellers arter sig, så er jeg sikker på, at det antal bliver slået i år, lyder det fra sparekassedirektør Lars Petersson.

Han er specielt begejstret for folkemøde-delen og visionerne for den. Og især at der i år kommer en folkemøde for unge.

– Folkemødet i år giver de unge mennesker en stemme, og det vil vi gerne bakke op om. Det er et spændende initativ, siger han.