Prøv engang at tænke på denne situation:
Man kommer ind på et bibliotek, og ser en masse børn, der er i færd med at ødelægge bøger.
En dreng har sat en tyk bog fast til et bord med en skruetvinge, og er nu ifærd med at save den midt over.
I lokalet ved siden af er en anden dreng igang med at rive bogomslag af, mens nogle piger et sted bruger masser af klister på at lime bøger sammen, mens andre er ved at male en stable bøger grønne.
Umiddelbart lyder det vel som stadsbibliotekarens værste mareridt, men ikke desto mindre er det pure virkelighed, der er tale om.
Stedet er Svinninge Bibliotek, og "gerningsmændene" er elever fra 6.a og 8.b på Svinninge Skole, hvor man i den senere tid har arbejdet med pyramider, både som form og som historisk fænomen.
Umiddelbart forbinder de fleste nok pyramiderne med Egypten, men det er nu ikke kun der, man finder dem.
– Man har dem for eksempel også i Grækenland, Sudan og Mexico. De er jo meget gamle – 4.000 år før vor tidsregning – og de blev bygget af folk, der dyrkede solen som gud, fortæller Lise Jørgensen fra 8.b, der er i gruppe sammen med tre andre piger, Annemette Rasmussen, Line Nielsen og Simone Grim.
– Man byggede pyramiderne, så hjørnerne vendte direkte mod nord, syd, øst og vest, og formen mente man trak solens energi til sig, så hvis man stod i den, fik man et længere liv, fortæller Lise Jørgensen.
Nå. Man lærer altså stadigvæk noget i skolerne, og det er da udmærket at lære noget om pyramider – men hvad ligner det, at gå amok på det lokale bibliotek, og begynde at bygge pyramider af bøgerne.
Her skal det dog bemærkes, at det bestemt ikke er noget, der går ud over Svinninge Biblioteks bogbestand, tværtimod, kunne man næsten sige, for det er tale om bøger, der ellers bare skulle have været smidt ud.
– Mange af de bøger, vi kasserer, holder vi jo udsalg på en gang imellem, når vi har tilstrækkeligt mange. Her er det bøger fra Holbæk Kommunes skolebiblioteker, hvor man har ryddet ud i bestanden, fortæller bibliotekar Elva Malmquist, der, da hun hørte, at man på skolen beskæftigede sig med pyramider, selv opfordrede til, at man koblede dette "byggeprojekt" på, og brugte de gamle bøger til formålet.
Efter denne forklaring skærer det en bogelsker knap så meget i sjælen, og indrømmes må det, at et klassesæt, der engang, som noget aktuelt, fortalte om livsvilkårene i DDR, måske godt kan undværes, og i virkeligheden ikke fortjener bedre, end at havne som en grønmalet pyramide, sat sammen med masser af klister.