Præparat klar til salg på tredjestørste marked

Pharmacosmos har fået den sidste godkendelse til salg af jernpræparat i Japan.

Præparat klar til salg på tredjestørste marked

Salget af jernpræparatet er nu indledt i Japan, og dermed sælger Pharmacosmos det på verdens tre største farmamarkeder.

Foto: Peter Andersen

Efter flere års tilløb er medicinalvirksomheden Pharmacosmos med hovedsæde i Holbæk omsider klar til at kunne sælge sit jernpræparat i Japan, der er verdens tredjestørste farmamarked.

Salget er begyndt i denne uge, efter at den sidste forhindring er blevet ryddet af vejen. Det handlede om, at de japanske myndigheder skulle godkende, at der kan ydes refusion ved brugen præparatet. I modsætning til andre lande er det i Japan et krav, at den del skulle være på plads, før salget kunne skydes i gang.

I Japan sælges jernpræparatet under navnet MonoVer. Der er tale om det samme præparat, som i andre lande sælges under navnet MonoFer eller MonoFerric. Præparatet bruges intravenøst, det vil sige ved injektion.

Det er muligt at anvende det i høje doser, så en enkelt behandling for nogle kan være tilstrækkelig. Desuden kan præparatet anvendes, hvis der er medicinsk behov for hurtig behandling. Hvis patienter ikke tåler jern i tabletform eller ikke reagerer tilstrækkeligt på den type behandling, kan jernpræparatet ligeledes tages i anvendelse.

Indgik aftale i 2016

Allerede i 2016 indgik Pharmacosmos en aftale om samarbejde med den japanske virksomhed Nippon Shinyaku.

Allerede dengang stod det klart, at der ville gå nogle år, før præparatet kunne forhandles på det japanske marked. Godkendelsen til salget kom i marts 2022, men der er altså gået endnu et år, før den nødvendige afgørelse om statslig refusion nu foreligger.

Tobias S. Christensen, der er administrerende direktør hos Pharmacosmos, oplyser, at Nippon Shinyaku har været virksomhedens partner gennem hele processen med registrerings- og tilskudsgodkendelserne og nu lanceringen.

Det er således det japanske selskab, der skal stå for salget. Det er i modsætning til verdens to største farmamarkeder, USA og Kina, hvor Pharmacosmos har etableret datterselskaber til at tage sig af markedsføring og salg. I USA begyndte salget i oktober 2020, og et halvt år senere blev der åbnet for salget i Kina.

Tobias S. Christensen betegner lanceringen i Japan som en milepæl for Pharmacosmos, da virksomheden nu er repræsenteret med jernpræparatet på de tre største farmamarkeder i verden.

Jernpræparatet markedsføres i mere end 35 markeder. Ifølge Tobias S. Christensen arbejdes der stadig med godkendelser på flere markeder, men hvilke kan han ikke fortælle.