Hvad enten man køber et nyt fjernsyn eller en dybfrossen pizza i Brugsen, følger der en vis mængde papemballage med i købet.
Det ved enhver, og hvad alle også ved er, at det hen over et år bliver til ganske meget, men hvad der egentlig bliver af det, når vi smider det ud, er til gengæld nok ikke kendt af alle og enhver.
Er man vognmand i vestsjælland, og arbejder med affaldskørsel, kender man med garanti firmaet Leif Selander på Strandvejen 28 i Svinninge.
Her kommer dagligt biler fra firmaer som Flemmings Containertransport, Marius Pedersen og mange flere, og med sig har de tonsvis af pap, papir eller plastik, som læsses af – og i omtrent samme takt kommer der lastbiler fra Tyskland, og henter store sammenpressede papballer.
– I gamle dage røg det jo bare på lossepladsen eller til forbrænding. I dag tænkes der heldigvis mere på miljøet, og der er lovgivning for, at det skal til genbrug, siger Leif Selander, der i 1967 startede som selvstændig vognmand på Kalundborgvej 19 i Svinninge.
– I 1973 købte jeg stedet her på Strandvejen, og driver fortsat vognmandskørsel med kranvogne, containertransport, kørsel af sten og grus og så videre, så pappresseriet er blot en del af det, og sådan set en virksomhed i virksomheden, siger Leif Selaner, hvis to sønner, 38-årige Jess og 34-årige Jon er ansatte i firmaet – Jess på transportsiden, og Jon med pappet.
– Siden 1981 har jeg haft et vist samarbejde med Marius Pedersen, og det var her igennem, jeg kom ind på det med pappet, siger Leif Selaner, mens Jon Selander tilføjer, at det var i forbindelse med nedlæggelsen af et tilsvarede presseri i Holbæk, der førte til, at de overtog.
– Ellers skulle vognmændene køre helt til Kastrup med pappet, og det blev de hurtigt trætte af, siger Jon Selander, der med en læssegrab fylder den ene dynge pap efter den anden i en stor maskine, der ved hydraulisk tryk på op til 200 bar, presser de store mængder sammen, til det fylder et minimum.
– Hver ladning, vi får hjem, vejer omkring tre tons. Det bliver til seks baller, der hver fylder godt en kubikmeter. Når det køres til Tyskland kan der være 51 baller på lastbilen, så det sparer meget i transport, at det bliver presset, siger Jon Selander.
Spørgsmålet er så, hvad tyskerne bruger alt det genbrugspap til.
– Det kommer til en by, der hedder Hoya, hvor ballerne sprættes op, og indgår i ny produktion. Hvor mange forskellige produkter, der bliver ud af det, ved jeg ikke, men i hvert fald laves en del til æggebakker, andet til genbrugspapir til skolerne, og vist også til papirhåndklæder, siger Jon Selander.
I øvrigt er firmaet Leif Selander et rigtigt familieforetagende, for ud over sønnerne, har Leif Selanders kone, Sally, og Jess Selanders kone, Heidi, deres virke i firmaet.
– Sally og Heidi passer kontoret, og så er jeg forresten lidt stolt af, at det aldrig har været nødvendigt, at gøre det til et anparts- eller aktieselskab. Det er personligt ejet. Jeg er nu 65 år, og ved ikke, hvor længe jeg fortsætter. Om sønnerne vil tage over, ved jeg ikke. Jeg regner da med det, men det er jo helt op til dem selv, siger Leif Selander, der i øvrigt deltog i weekendens Holbækmesse, hvor han udstillede en papballe, med opfordring til, at folk skulle gætte dens vægt.
bek nordvest.dk