»Moffe« skal lave cannabis i Schweiz – og flytter til Bulgarien

Foto: Morten D. Christensen
Claus »Moffe« Nielsen omgivet af sine støtter efter dommen i november 2017 ved Retten i Holbæk for ulovlig produktion og salg af cannabisolie. Nu har han udstået sin straf og er i gang med forberedelser til ny produktion af medicinsk cannabis - denne gang lovligt.
Claus »Moffe« Nielsen omgivet af sine støtter efter dommen i november 2017 ved Retten i Holbæk for ulovlig produktion og salg af cannabisolie. Nu har han udstået sin straf og er i gang med forberedelser til ny produktion af medicinsk cannabis – denne gang lovligt. Mie Neel

Omtrent tre måneder efter sin løsladelse fra Jyderup Fængsel, er 48-årige Claus »Moffe« Nielsen fra Holbæk i fuld gang med at starte en ny produktion af cannabisolie og andre medicinske cannabis-produkter op igen.

Men i modsætning til sidst, hvor hans ulovlige aktiviteter i Moffes.com kostede ham to års fængsel – de seks måneder ubetinget – er produktionen denne gang fuldt lovlig.

Det siger Claus »Moffe« Nielsen selv til dagbladet Nordvestnyt på telefon fra Schweiz, hvor han i øjeblikket er ved at forberede den kommende produktion nær landets største by, Zürich.

– Jeg er konsulent for en virksomhed, men jeg skal lave det samme, som jeg gjorde hjemme i Danmark. I Schweiz får jeg bare et kæmpestort laboratorium, hvor jeg skal arbejde med at fremstille og udvikle cannabisolie og andre cannabis-produkter. Det er helt efter loven i Schweiz, siger Claus Nielsen til Nordvestnyt lørdag.

Sammen med flere andre personer forsøgte han sidste år at få Lægemiddelstyrelsens tilladelse til at starte produktion og udvikling af medicinsk cannabis i Danmark, men det viste sig svært.

Ifølge Claus Nielsen, fordi styrelsen, på grund af hans dom for overtrædelse af straffelovens narkotikabestemmelse, ikke ville give godkendelse til en virksomhed med ham i ejerkredsen eller som fastansat.

– Jeg kunne godt være blevet hyret på konsulentbasis i Danmark, men nu opstod muligheden i Schweiz, og det er jeg rigtig glad for, lyder det fra den forhenværende tagdækker.

Virksomheden i Schweiz er ifølge Claus Nielsen ejet af fem personer fra blandt andet Danmark, Sverige og Estland. Der er tale om en anden ejerkreds end den, der var involveret i sidste års ansøgning til Lægemiddelstyrelsen.

Den danske ejer er ifølge Claus Nielsen bosiddende i Schweiz, og det var en fælles bekendt, der bragte de to sammen.

– Jeg blev kontaktet kort før min løsladelse i februar, og så talte vi sammen efter, at jeg var kommet ud. Det har ført til, at vi nu er i gang med forberedelser til at starte produktionen op til august. Og så er det meningen, at man skal kunne købe produkterne på nettet fra hjemmesiden i Schweiz, fortæller Claus Nielsen og tilføjer, at det velkendte navn »Moffes« sandsynligvis kommer til at indgå i produktnavnet.

Han understreger, at såvel produktion som salg kommer til at foregå i overensstemmelse med schweizisk lovgivning. Og ifølge Claus »Moffe« Nielsen vil man også fremstille produkter, der lever op til kravene i EU, så eksempelvis danskere også vil kunne købe og lovligt indføre cannabisprodukterne fra Schweiz.

– Jeg orker ikke flere kampe med de danske myndigheder, og jeg skylder halvandet års betinget fængsel. Så jeg skal ikke lave noget ulovligt, bedyrer han.

Claus Nielsens nye job betyder også, at han ikke kommer til at gøre alvor af sin udmelding i juni sidste år om at stille op som løsgænger ved det kommende folketingsvalg. Det har han ikke tid til nu, siger han.

Samtidig har familien besluttet at flytte til sortehavsbyen Varna i Bulgarien til juli. Det er især hustruen Louise, der også blev dømt i Moffe-sagen, der gerne vil flytte. Datteren og sønnen på 14 og 12 år flytter med.

– Vi har talt om det i mange år, og det vil være godt for min gigt. Vi kan leve billigt dernede, og vores børn kan få privatundervisning i bulgarsk, inden de begynder i skole. Vi giver det tre-seks måneder i første omgang, før vi opsiger lejligheden i Holbæk, siger Claus Nielsen, hvis to voksne døtre og barnebarn bliver boende i Holbæk.

– Jeg er dansker, født og opvokset i Danmark, men jeg har altså ikke de der nationale følelser for Danmark. Jeg føler mig hjemme, der hvor min familie er, pointerer Claus »Moffe« Nielsen.

Han afviser at flytningen til Bulgarien er et forsøg på at smyge sig udenom den regning til den danske stat, han står tilbage med efter dommen for ulovlig cannabis-produktion.

– Jeg har ingen intention om ikke at betale de penge, og jeg vil gerne finde en betalingsordning med myndighederne. Jeg vil stadig have familie i Danmark og komme hertil ofte, så jeg flygter ikke fra min gæld, siger Claus Nielsen.

Han og hustruen skylder statskassen omkring 660.000 kroner i sagsomkostninger. Hertil kommer et krav fra Skattestyrelsen om betaling af skat af de penge, som Claus Nielsen tjente på det ulovlige salg. Det bringer deres samlede gæld til staten op på mere end 700.000 kroner, skriver dagbladet Nordvestnyt lørdag.