Kræver fængsel og millionbøder til byggebosser i kendt sag

Snyd: Anklagemyndigheden mener, at tre bagmænd fra den såkaldte Holbæk-sag har snydt statskassen for adskillige millioner kroner. De tiltalte nægter sig skyldige.

Kæmpe svindelsag: Byggebosser står til fængsel og stor millionbøde
Foto: Thomas Olsen

Byggebosser har ikke blot udsat arbejdere for massiv løndumping på byggerier i Holbæk.

Flere af bagmændene i den såkaldte Holbæk-sag står også bag moms- og skattesvig af ”særlig grov karakter”.

Retten i Holbæk behandler i dag en sag om millionsvindel i byggebranchen. Foto: Thomas Olsen

Sådan lyder anklagen i en sag, som lige nu er for retten i Holbæk.

Anklagemyndigheden mener, at de tre tiltalte byggebosser samlet set har unddraget eller forsøgt at unddrage statskassen for godt 6,7 millioner kroner, viser straffesagens anklageskrift, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Anklagemyndigheden kræver nu, at de tre tiltalte til sammen betaler det dobbelte beløb i erstatning og bøde til statskassen, samt at byggebosserne idømmes fængselsstraf.

Anklagemyndigheden oplyser til Fagbladet 3F, at anklageren ikke har nogen kommentarer til sagen, så længe den verserer ved retten.

De tre tiltalte i sagen nægter sig alle skyldige.

I februar 2019 afslørede Fagbladet 3F og DR, at pakistanske og rumænske bygningsarbejdere var blevet udsat for social dumping på boligbyggerier i Holbæk via forskellige danske firmaer.

Det drejede sig blandt andre om de to pakistanske brødre Basharat Hussain og Shabbir Hussain, som via deres ansættelseskontrakter med firmaet DK Builders ApS var blevet lovet henholdsvis 35.000 og 33.333 kroner om måneden i løn efter den såkaldte beløbsordning.

Men ofte modtog pakistanerne en betaling, der svarer til omkring 2.000-4.000 kroner om måneden.

Center mod Menneskehandel vurderede i 2018, at i alt tre pakistanske og tre rumænske bygningsarbejdere fra Holbæk-sagen har været ofre for menneskehandel til tvangsarbejde.

Men ingen af sagerne om menneskehandel nåede dog at komme for retten, da anklagemyndigheden vurderede, ikke der ikke var baggrund for at rejse tiltale imod bagmændene.

Til gengæld har Arbejdsretten taget stilling til fire sager om løndumping i relation til Holbæk-sagen. I alle sagerne blev virksomhederne dømt til at betale en bod til 3F – i alt 9,6 millioner kroner.

Men ingen af pengene er blevet betalt.

I november 2018 ransagede politiet 17 forskellige steder og foretog anholdelse af 49 personer i sagen, hvoraf langt hovedparten var udenlandske arbejdere.

Politiet havde forud for aktionen efterforsket fire af de anholdte på baggrund af anmeldelsen, oplyste politiet dengang i en pressemeddelelse.

Men anklagemyndigheden endte altså med at tiltale tre personer i sagen ved byretten.

Der er i alt 11 anklagepunkter i sagen, og de handler alle sammen om forhold tilbage i 2017 eller 2018.

Ifølge anklageskriftet skulle de tre tiltalte blandt andet bevidst have lavet ”urigtige fakturaer” med moms og dermed snydt statskassen for afgift.

Anklagemyndigheden påstår også, at de tre tiltalte med vilje skulle have unddraget det offentlige skat ved at bruge urigtige fakturaer til at dække over selskabets udbetaling af løn til ansatte. På den måde skulle bagmændene ifølge anklagemyndigheden ikke have opfyldt deres pligt til at indeholde A-skat og arbejdsmarkedsbidrag til statskassen.

Fagbladet 3F har været i kontakt med de tre tiltalte byggebosser advokater, men de ønsker ikke at kommentere retssagen, før den er afsluttet.

Under fredagens procedure ved Retten i Holbæk vil både anklageren og forsvarerne komme med deres synspunkter om sagen og en eventuel straf til de tiltalte.

Anklagemyndigheden forventer ikke, at der falder dom i sagen fredag.

ara