Holbæks jernlady på jagt efter store titler

Triatlon: Holbæk-triatleten Joeanna Nielsen, der i aftes blev hædret for sit europamesterskab, har fokus på EM og VM i 2023.

Holbæks jernlady på jagt efter store titler

Holbæk-triatleten Joeanna Nielsen fra Holbæk har fokus på EM og VM i 2023.

Torsdag aften blev hun fortjent hyldet i Holbæk Sportsby, da Holbæk Kommune var vært for Årets mestre i 2022.

Triatleten Joeanna Nielsen fra Holbæk blev hædret for sit europamesterskab i sin aldersgruppe på Ironman-distancen, der blev afviklet i Frankfurt i juni. Det var holbækkerens anden førsteplads i den krævende kombinationssport.

Og generelt havde Holbæks 24-årige jernlady en ganske god 2022-sæson, selv om der også var bump undervejs.

Allerede i 2021 kvalificerede triatlon-talentet sig til VM på Ironman-distancen på Hawaii, da hun strøg til tops i Copenhagen Ironman, og i oktober 2022 var hun så efter mange måneders hårde forberedelser klar til udfordringerne på mytiske Big Island, Hawaii i Stillehavet.

På Ironman-distancen, der bød på 3,8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og 42, 2 kilometer løb, sluttede Joeanna Nielsen på en sjetteplads blandt verdens bedste i yngste aldersgruppe. En flot placering set i lyset af, at hun nogle uger tidligere var involveret i en alvorlig trafik-ulykke, som truede med at stoppe hendes karrieren.

Hun var på forhånd ranket som nummer 12, så sjettepladsen gjorde hende på den ene side glad og stolt, men inderst inde havde hun drømt om en plads på podiet.

– I cykeldelen begik jeg en fejl ved den sidste vand-og energipost, det var en begynderfejl, men den blev dyr på løbeturen. Oplevelsen var på en gang vild og fantastisk men også rå og brutal, fortalte Joeanna Nielsen efter hedeturen på Hawaii.

Tydelige ambitioner

Hun sluttede 2022 som nummer tre på Ironman-verdensranglisten i sin aldersgruppe, og hendes bedste tid på de kongedistancen er 9 timer og 57 minutter.

Nu står 2023-sæsonen for døren, det er ambitiøse Nielsens sidste som semi-pro amatør, inden hun i 2024 håber på at blive Holbæk Tri’s første fuldtids professionelle triatlet. Hun har valgt ikke at indløse pro-licens for 2023.

Og ambitioner og drømme for det kommende år er ikke til at tage fejl af fra den seriøse idrætsudøver.

– I 2023 vil jeg jagte EM- og VM-titlen både på Ironman-distancen, 226 kilometer, og den halve Ironman-distance, 113 kilometer, og så vil jeg forsøge at give de professionelle kamp til stregen med mine race-tider, siger Holbæk-atleten.

På lidt længere sigt er hendes mål også ganske tydelige.

– Jeg vil være den bedste, og jeg vil stræbe efter at blive verdensmester, først i min aldersgruppe i år, senere som professionel, lyder det fra Joeanna Nielsen.

Skemalagte rutiner

For at komme i nærheden af de ambitiøse mål kræver det masser af viljestyrke og selvdisciplin i et liv med skemalagte rutiner. Det er Joeanna Nielsen helt på det rene med.

– For at kunne yde det bedste, kræver det en fast rytme og rutine i hverdagen. Jeg træner effektivt 25-30 timer om ugen og arbejder 10 timer. Jeg står op klokken 5.30 og går i seng klokken 21 – hver dag, fortæller triatleten.

Hun har en personlig træner tilknyttet, Jens Petersen-Back, tidligere topatlet, som styrer træningsdata og sætter nye træningsprogrammer op, uge for uge.

– Og så har jeg gode træningsmuligheder herude i Nordvestsjælland med skov, vand og kuperet terræn. Og særligt i Holbæk Sportsbys svømmecenter, som jeg også med stor glæde er ambassadør for, siger Joeanna Nielsen.

Den målrettede og tænksomme Holbæk-triatlet elsker sin sport og vil sætte meget til side for sine sportslige mål, men ligesom træning og kamp kræver en professionel indstilling, gør alt det bagvedliggende det samme.

Og Joeanna Nielsen indrømmer ærligt sin frygt for, at hun må opgive sine mål, hvis hun ikke kan finde finansiering til den relativt økonomisk tunge langdistance-sport.

– Sporten har høje startgebyrer og rejseomkostninger, og så har den udviklet sig til at være meget teknik- og udstyrs-tung. Og det koster, betoner Joeanna Nielsen.

Hendes børne- og ungdomsopsparing er brugt, og selv om hun i det daglige lever spartansk og familien bakker fuldt op, skal der meget mere økonomi til at nå i mål. Og derfor er Joeanne Nielsen på jagt efter flere sponsorer.

– Mine første sponsorater fik jeg i 2022, hvor jeg skulle til VM. Uden dem var jeg ikke nået i mål med året. Men der skal flere til, hvis ambitionen om at nå verdenstoppen skal være realistisk, understreger Holbæks jernlady.

Hun glæder sig over, at en række fagfolk på det seneste har slået kreds om hende for at hjælpe med ambitionen om at nå til tops.

– Det er ikke alene mennesker med forstand på det fysiske og sundhedsmæssige, der har tilbudt at hjælpe, det er også folk, der ved noget om management og marketing, fortæller Joeanna Nielsen.

Holbæk-triatleten Joeanna Nielsen med det synlige bevis på deltagelsen i VM på Hawaii.