Giv og tag gratis genbrugsguld

Godt og gratis genbrug

Giv og tag gratis genbrugsguld

Genbrug er godt, og det er ekstra godt, når det er gratis som i affaldsselskabet Fors’ nye bytteplads Forlæng & Forær på genbrugspladsen i Tornved.

Bytte-bytte købmand – og vi leger ikke. Vi genbruger, er miljøansvarlige og grønne, mens vi leder efter gratis genbrugsguld, når affaldsselskabet Fors A/S inviterer til Forlæng & Forær på genbrugspladsen i Tornved.

Det er et pilotprojekt for at finde en god måde at overholde en ny lov om mere klimavenlig affaldshåndtering og genanvendelse.

Artiklen fortsætter under billedet

Byttepladsens vægudsmykning giver mening, sådan kan man også forlænge tings liv.

I stedet for at smide ting ud, skal vi sortere det bedste genbrugelig fra, smutte til pladsen på Holbækvej 107 mellem Mørkøv og Jyderu, sætte genbrugsguldet i den rigtige sektion, så andre helt gratis kan taget det med hjem.

Og der skal nok være en og anden, som “bytter” og kommer hjem med noget nyt gammelt.

Artiklen fortsætter under billedet

Konceptet er enkelt, man kan komme og aflevere sorterede og gode effekter. Og man kan som Johnny Jensen, Snertinge, tage hjem med gode fund, ganske gratis. Vejningen skal give Fors viden om, hvor mane ting, der får forlænget levetiden.

– Der er få regler. Ting skal være i orden og sorteret hjemmefra. man kan ikke bare aflevere en flyttekasse med rod. Alt skal vejes, inden det forlader genbrugspladsen, så vi kan aflæse, hvor mange tons, der får lov at leve videre, forklarede Berit Ellegaard på åbningsdagen.

Her var bytteområdet fyldt med gode sager hentet i Fors’ egen genbrugsbutik for at have noget at starte med. Og I begyndelsen er der sat et sorteringsbord op ved siden af en minigenbrugsplads med kasser til blandt andet pap og plast.

Hun er ansvarlig for butikkerne Find & Forny på pladserne i Tornved og Tølløse, og Forlæng & Forær vil gå ud over butikkernes udvalg.

Artiklen fortsætter under billedet

Interessen for byttemarkedet på genbrugspladsen på åbningsdagen var stor.

– Vi kommer i den ny lov om genanvendelse sidst i rækken ligesom de kommunale genbrugsbutikker. I stedet skal private aktører have førsteret til gratis at hente ting, som andre sætter til Forlæng & Forny, forklarede hun.

Loven skelner ikke mellem private aktører. Det er enkeltpersoner, organisationer, foreninger og professionelle.

– Kræmmer Erik må godt komme og støvsuge det hele. Men han må ikke sætte sig i en stol og vente på de fantastiske fund. Og vi tager imod, hvis nogle ikke synes, professionelle skal tjene på deres gamle ting og sager, tilføjede Berit Ellegaard.

Artiklen fortsætter under billedet

Jane Wejlemann fandt nogle gode lampeskærme og et solidt træbord, der lige skal have en kærlig hånd, inden det får en plads enten i hjemmet i Jyderup eller i sommerhuset.

Nu var hverken Kræmmer Erik eller andre professionelle troppet op for at stå i en lille kø kort før klokken 10 mandag formiddag. Det var borgere ikke kun fra lokalområdet og Holbæk Kommune. De håbede på at finde spændende ting og var glade for især gratis genbrug.

Jane Wejlemann fra Jyderup havde fundet et gammelt skuffebord.

– Det trænger til lidt kærlighed, men jeg kan godt lide at sætte i stand og lave ting pæne, bemærkede hun og fortsatte jagten efter flere gode fund i kasser og hylder med bøger og plader, spil og legetøj, byggemateriale, nips og nipsenåle, køkkengrej og porcelæn, glas, tøj og diverse.

Det giver god mening, lød det fra Jane Nielsen, næstformand i Jyderup Svømmeklub. Hun havde fundet desserttallerkner og krus til pensionistsvømmerne, der nyder en tår kaffe efter vandgymnastik og svømning.

Der var en lille kø af mennesker, som var spændte på, hvad de kunne finde i Forlæng & forær. Og de blev ikke skuffede, lød det lidt senere.