Frivillige tager skraldet

Frivillige tager skraldet

Mor er ikke altid med til at samle op, men så går andre frivilligt i gang med at rydde op efter dem, der bruger naturen som skraldeplads. 25. og 26. marts er der gang i gribetænger rundt om i kommunen

Foto: Thomas Olsen

Frivillige bruger et par timer i weekenden den 25. og 26. marts på at tage skraldet og rydde op efter de mange, der ikke har fattet budskabet om ren natur.

Naturfredningsforeningens årlige affaldsindsamling i år i uge 12 bakkes op af foreninger, organisationer, institutioner og enkeltpersoner mange steder i Holbæk Kommune.

Nogle steder sker det i samarbejde med store og små skolelever på selve dagen eller dagene op til, og nogle institutioner og skoler bruger indsamlingen som led i undervisningen.

Ildsjæle lokker andre ildsjæle til med tilbud om blandt andet kaffe og kage, sandwich og pølser, sodavand, frugt og frisk luft, motion, hyggelige og opbyggelige timer og nabosnak.

Flere steder får deltagerne udleveret sække, handsker, veste og gribetænger leveret af Holbæk Kommune, som også henter de mange sækker og kilo skrald – samlet set kan det årligt nå op i tons.

Overalt vil man kunne se de vesteklædte indsamlere gå rundt, men i Jyderup vil ryttere være med til at rydde op omkring den gamle campingplads i samarbejde med Naturpark Åmosen og Ældre Sagen Tornved-Svinninge.

Og i Holbæk er der mulighed for at tage en ekstra hømhøm tørn. Maxi Zoo udleverer poser i hele indsamlingsugen, så der er både til egen hunds lorte og et par “glemte” på ruten.

Af hensyn til traktementer skal der i nogle områder og byer meldes til. På hjemmesiden affaldsindsamlingen.dk er mange indsamlinger listet op med tilmeldingsmuligheder.

Ud over at genere øjet er affald i naturen problematisk af flere grunde. Plast, skodder, glas, papir og metal kan ende i maverne på dyr og er regulære dødsfælder.

Og plast, skodder, papir, glas og metal er mange år op til århundrede om at blive nedbrudt og er skadelige for natur og miljø.

Fokus er igen i år engangsemballage og især plastkrus som et symbol på og opgør mod brug-og-smid-væk kulturen.

Det er ikke småting, der samles ind. Det er stort og småt og vejer til. I Jyderup fyldte cirka 60 frivillige sækkene med omkring 500 kilo affald sidste år.

For nogle er det mere end en oprydningsdag. I Tølløse er det blevet en tradition, at der også vaskes skilte ved indfaldsvejene.