Foredrag om moderne atomkraft

Holbæk Rotary Klub står bag et arrangement, hvor der fortælles om en ny generation af atomkraft.

Holbæk Rotary Klub har den 13. marts arrangeret et foredrag om atomkraft på Hotel Strandparken. Foto: Anders Ole Olsen

Debatten om atomkraft eller ej i Danmark i de seneste årtier nærmest været stendød. I en tid med energikrise er debatten atter kommet op til overfladen, og hos Holbæk Rotary Klub har man i de seneste par år med interesse fulgt udviklingen.

Holbæk Rotary Klub har søgt viden om emnet, og det har resulteret i, at der mandag den 13. marts indbydes til foredrag på Hotel Strandparken i Holbæk. Her kan deltagerne høre om udviklingen af den nye teknologi, hvor det danske virksomhed Seaborg Technologies er en af hovedkræfterne.

Konceptet hedder compact molten salt reactor, der baserer sig på smeltet salt. Kommunikationsdirektør i Seaborg, Per Mikael Jensen, der blandt andet er tidligere administrerende direktør for TV2 Danmark, vil fortælle om arbejdet med den nye generation af atomkraft.

Det første anlæg er under opbygning i Sydkorea i et partnerskab med Samsung Heavy Industries. Anlægget anbringes på et mindre skib, så det gøres mobilt, fleksibelt og samtidig er skalérbart.

Brændselsstave genbruges

Holbæk Rotary Klub har inviteret de andre Rotary-klubber på Sjælland, ligesom der er sendt invitationer ud via Holbæk Erhvervsforum og andre erhvervsforeninger.

Arrangementet, der nu har rundet 100 deltagere, begynder med en middag klokken 18, hvor der er krav om tilmelding, og der opkræves betaling for middagen. Der er plads til cirka 120 deltagere, så andre interesserede kan stadig nå at være med. Der skal ske tilmelding til henrik.moeller@morsmol.dk senest 7. marts. Henrik Møller er medlem af erhvervsudvalget i Holbæk Rotary Klub.

– Tidligere var jeg også meget betænkelig ved atomkraft, men jeg deltog dog ikke i atommarcherne, siger Henrik Møller med henvisning til de tre atommarcher, der gik fra Holbæk til København i årene 1960-62.

I dag mener Henrik Møller, at atomkraft i en eller anden form er nødvendig for at kunne gennemføre den grønne omstilling, væk fra de fossile brændstoffer.

– Den form, som Seaborg arbejder med, er ikke den traditionelle form for atomkraft, og de gamle brændselsstave bliver genbrugt, siger Henrik Møller.

Holbæk Rotary Klub har også inviteret både landspolitikere og lokale politikere. Indtil videre har Steffen W. Frølund, der i Folketinget er klima- og forsyningsordfører for Liberal Alliance tilmeldt sig. LA mener, der skal kigges nærmere på mulighederne for atomkraft i Danmark, og partiets lokalformand Flemming Sørensen er også tilmeldt. Desuden har det radikale medlem af Holbæk Kommunalbestyrelse, Emrah Tuncer, tilmeldt sig.

Der er i øvrigt også mulighed for gratis at overvære foredraget med Per Mikael Jensen via zoom på nettet.