Fællesjord for evigt: På Orø plantes der på livet løs

På Orø er foreningen Orø Fællesjord i fuld gang med at plante og etablere et skovlandbrug til fordel for klimaet og fællesskabet. Målet og missionen er at foreningen skal bestå for evigt.

Fællesjord for evigt: På Orø er beplantningen i fuld gang

Foreningen Orø Fællesjord planter på livet løs lige uden for Bybjerg på Orø. Her har de forpagtet knap 13 hektar jord, der skal danne grobund for en fredskov og et skovlandbrug baseret på permakultur. Foto: Privat

I løbet af de sidste to år er foreningen Orø Fællesjord groet frem af den våde muld på den lille ø Orø i Isefjorden. Og med støtte fra både Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, Holbæk Kommune og deres nyeste samarbejdspartner, EcoTree, er de allerede godt i gang med at plante på de mange forpagtede hektar lige uden for Bybjerg.

– Vi har været heldige at ramme et tidspunkt, hvor det hele lykkedes for os på én gang, fortæller forperson Daniel Nørgaard. Han har et bud på hvorfor.

– Vi kan godt mærke, at der bliver talt rigtig meget om biodiversitet og bæredygtighed i samfundet, og at det er et område, der oplever eksponentiel vækst og opmærksomhed fra politikerne og medierne. Derfor er det også i folks bevidsthed, og ingen studser længere over, hvad vi laver og står for.

Daniel Nørgaard er forperson i foreningen Orø Fællesjord og er selv tilflytter på øen, hvor han har boet med familien siden 2019. Foto: Privat

Glæden ved beplantning

I dag består Orø Fællesjord af 62 medlemmer, der enten aktivt eller udelukkende via økonomisk støtte tager del i etableringen af det fællesdrevne permakultur-skovlandbrug. Og det er en tredobling i antal i forhold til, da foreningen startede op i 2020.

Medlemmerne og de frivillige består ikke kun af lokale ø-boere, men også af folk der kommer langvejs fra.

– Der var eksempelvis en pige fra København, der ud af det blå skrev og spurgte om, hun måtte komme og deltage i vores arbejdsuge i efterårsferien. Begrundelsen var, at det for hende var en meningsfuld måde at bruge sin ferie på for en, der arbejder alle ugens dage, fortæller Daniel Nørgaard og fortsætter.

– Folk får jo ikke som sådan ret meget ud af at være med til at plante og dyrke jorden. De får selvfølgelig fællesskabet, men de dukker jo op uden at vide lige præcis hvem, de får det med. Det eneste de ved er, at det er folk, der elsker det her, og som får en glædesfølelse ved at plante et træ. Og det er der alligevel mange, der gør, siger han.

Klimavenlig ø

På foreningens Store Plantedag i november måned sidste år dukkede omkring 30 personer op for at hjælpe med at sætte frugttræer i jorden. Frugttræerne er en del af et seks hektar stort permakultur-skovlandbrug, som har til formål at skubbe øen i en mere giftfri, biodivers og regenerativ retning, hvor klimaforandringer modvirkes.

De seks hektar skovlandbrug er kun knap halvdelen af det samlede areal, som foreningen forpagter af Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, der har opkøbt jorden til formålet.

Udover skovlandbruget skal 4,6 hektar gå til en fredskov, som den nye samarbejdspartner, EcoTree, kommer til at stå for at beplante og drive. Derudover er der blevet solgt to hektar fra til privat bebyggelse, ligesom en halv hektar er blevet solgt fra til vandværket, så grundvandet på øen kan forblive rent og drikkeligt lang tid ud i fremtiden.

Foreningen har allerede holdt adskillige arbejds- og plantedage. Her ses nogle af medlemmerne plante træer på en kølig arbejdsdag lørdag den 7. januar. Foto: Privat

– For kommende generationer

Og det er altså med fremtiden for øje, at foreningen er blevet skabt og samarbejderne indgået.

– Det vi laver her, det er for livet og videre ud i fremtiden til de kommende generationer. Fordi træer vokser så langsomt, så giver det ikke mening kun at tænke Orø Fællesjord ind i min levetid, det skal også eksistere til mine tipoldebørn. Det er for evigt, siger forperson Daniel Nørgaard afslutningsvis.

I efteråret besluttede kommunens udvalg for klima, miljø og natur at støtte foreningen med lige over 51.000 kroner til et kvashegn, hvor øboerne kan smide deres haveaffald, i stedet for at det skal køres væk fra øen. Derudover er projektet udviklet med henblik på at søge om og modtage landbrugsstøtte på sigt.