
Fredag den 10. februar er det Skolernes Skakdag, og det betyder, at næsten 50.000 elever landet over dropper den almindelige skolegang for at flytte rundt på de forskellige brikker på skakbrættet.
I alt 313 skoler har tilmeldt sig arrangementet, og heraf ligger de to i Holbæk Kommune. Endda begge i Holbæk by: Andreasskolen i Blomsterhaven og Bjergmarkskolen på Bispehøjen.
Skolernes Skakdag kaldes også hjernens motionsdag, for det er her, at eleverne lægger mobiler og bøger væk til fordel for fællesskab, mental sundhed og actionskak.
– Det glæder mig, at børn og unge over hele Danmark kigger op fra skærmen, ser hinanden i øjnene og mødes over skakbrættet på Skolernes Skakdag. Den form for samvær kan forhåbentlig være et modtræk til den stigende mistrivsel, vi desværre oplever i disse år. Så jeg glæder mig over, at rekordmange unge, undervisere og skoler motionerer hjernen i år med skoleskak, lyder det fra Svend Brinkmann, der er professor i psykologi.
Forskning har blandt andet vist, at skoleskak hjælper de unge til ro, koncentration og gør dem bedre til matematik.
Det er Dansk Skoleskak, som sørger for at levere de mange brætter og brikker, der skal bruges på dagen. Og det er ikke nødvendigvis rigtig skak, der bliver spillet.
Bondeskak for børn
For det kan være svært for både børn og voksne at lære, hvordan de forskellige brikker flytter. Derfor bliver børnene præsenteret for blandt andet bondeskak, hvor kun skakspillets bønder kommer i spil.
Men ligesom med almindelig skak handler det om, at man skal tænke sig om, inden man flytter sine brikker.
Den officielle åbning af Skolernes Skakdag foregår i Hvidovre, hvor den nye undervisningsminister Mattias Tesfaye sætter spillet i gang.
Skolernes Skakdag arrangeres i et samarbejde mellem Dansk Skoleskak, Spar Nord Fonden, Det Obelske Familiefond og en lang række lokale fonde.