Dramatisk udvikling i drabssag: Rocker-præsident tiltalt for at bestille drab

Foto: Morten Sundgaard - Skadestedsfotograf.dk, Morten D. Christensen

En 27-årig mand og en 20-årig kvinde er allerede idømt fængselsstraffe i sagen om skuddrabet på 18-årige Zobair Saidi i Ladegårdsparken i Holbæk i april sidste år.

Yderligere to mænd på 26 og 28 år, der er fuldgyldige medlemmer af Bandidos, sidder varetægtsfængslet tiltalt for drab. De stilles for retten til januar.

Onsdag udviklede sagen sig på ny dramatisk, da Midt- og Vestsjællands Politi fremstillede en 33-årig mand i grundlovsforhør ved Retten i Holbæk.

Den 33-årige har i hvert fald tidligere været præsident for rockergruppen Bandidos MC's afdeling i Holbæk, der går under navnet Westcity.

Sigtelsen mod den 33-årige går på, at han i efteråret 2018 skal have »anstiftet« planlægningen af et drab på et medlem af bandegrupperingen Vang-gruppen, som Bandidos på det tidspunkt lå i krig med i Holbæk. Den dræbte Zobair Saidi var efter politiets opfattelse tilknyttet netop Vang-gruppen.

Grundlovsforhøret, der begyndte onsdag ved 11-tiden, blev på specialanklager Anja Lund Liins anmodning holdt for lukkede døre med henvisning til den igangværende efterforskning.

Men inden dørene blev lukket i for offentligheden, meddelte den 33-åriges forsvarsadvokat, Luise Høj, at hendes klient nægter sig skyldig.

Hun lod dog forstå, at han muligvis gerne ville udtale sig til dommeren i grundlovsforhøret, men først, når han og forsvareren selv havde haft mulighed for at blive klogere på noget af det 7000 sider omfattende materiale, Midt- og Vestsjællands Politi efterhånden har samlet i drabssagen fra Ladegårdsparken.

Ved 17-tiden oplyste Anja Lund Liin, at den 33-årige blev varetægtsfængslet foreløbigt frem til den 3. november.

Og højst usædvanligt blev den sigtede allerede ved afslutningen af grundlovsforhøret formelt tiltalt for drab og medvirken til drab på Zobair Saidi, oplyser Anja Lund Liin.

– Når vi kan rejse tiltale allerede i grundlovsforhøret er det fordi, der har kørt en utrolig lang efterforskning. Vi er rigtigt langt i efterforskningen, og det er også grundlaget for, at vi kunne skride til anholdelse af den 33-årige nu, siger Anja Lund Liin.

Den 33-årige tiltalte vil nu havne på anklagebænken sammen med de to mænd på 26 og 28 år, der har været tiltalt i et stykke tid. Sagen begynder i januar ved Retten i Holbæk.

Mistænkt for at bestille drab

Med anholdelsen af den 33-årige top-rocker tirsdag aften står det klart, at Midt- og Vestsjællands Politi mener, at de øverste niveauer i det lokale Bandidos-hierarki ikke blot kendte til planerne om at dræbe et medlem af Vang-gruppen.

Ifølge tiltalen mod den 33-årige var det ham, der efter politiets og anklagemyndighedens opfattelse, »anstiftede« – eller med andre ord bestilte – planlægningen af et drab på et medlem af Vang-gruppen.

Det har allerede i et stykke tid været kendt, at Midt- og Vestsjællands Politi mener, at de to varetægtsfængslede rockere på 26 og 28 år fra efteråret 2018 og frem til drabet i april 2019 holdt flere møder, hvor de planlagde drabet. Begge nægter sig skyldige.

For to uger siden tilstod en 27-årig mand fra Holbæk medvirken til drabet ved, at han lokkede Zobair Saidi hen til opgangen Ladegårdsparken Vest 135 under påskud om, at han skulle modtage en mindre mængde hash, som den 27-årige kastede ud fra sin lejlighed. Det var i den forbindelse, at den 18-årige blev skudt fem gange på klos hold med en revolver og kort efter afgik ved døden.

I forbindelse med retssagen mod den 27-årige, der blev idømt 12 års fængsel, forklarede han, at han havde deltaget i flere planlægningsmøder. Han udpegede den 28-årige tiltalte som den, han primært mødtes med, men han pegede også på den 26-årige som deltager i nogle af møderne. Ifølge anklagemyndigheden var det den 26-årige, der trykkede på aftrækkeren og affyrede de dræbende skud mod Zobair Saidi.

Den 27-årige dømte erkendte også, at han havde været med til at udvælge Zobair Saidi som det medlem fra Vang-gruppen, Bandidos angiveligt ville »afstraffe«. Først sent i planlægningen var det gået op for den 27-årige, at den 18-årige skulle skydes og ikke »kun« have tæsk.

Det kom ikke frem under den åbne del af grundlovsforhøret, om den 33-årige Bandidos-rocker havde konkret kendskab til, at Zobair Saidi skulle dræbes, eller hvornår drabet skulle udføres.

Sigtelsen, som altså efterfølgende er blevet en formel tiltale, lyder på, at han anstiftede planlægningen af »et drab på et medlem af Vang-gruppen«, og at det skete som led i konflikten mellem de to grupperinger. Den 33-årige er således tiltalt efter bandeparagraffen, der betyder, at en eventuel straf, hvis han dømmes for drab, kan fordobles.

Med fængslingen af rocker-præsidenten er det Anja Lund Liins vurdering, at politiet nu har fat i alle de personer, som politiet mener har haft en rolle i drabet.

ARTIKLEN ER OPDATERET 7. OKTOBER KLOKKEN 17:35: Artiklen er blandt andet opdateret med nye oplysninger om udfaldet af grundlovsforhøret og at der nu er rejst tiltale mod den 33-årige.