
En 33-årig mand fra Dianalund var i akut livsfare, da han om aftenen den 1. juli sidste år blev stukket i halsen med en kniv.
Overfaldet skete i en lejlighed i Ladegårdsparken Vest i Holbæk, hvor den 33-årige var på besøg hos lejlighedens dengang 41-årige mandlige beboer.
Det er endnu ikke kommet frem i offentligheden, hvad der gik forud for det voldsomme knivstik.
Men det vil formentligt ske i forbindelse med den kommende retssag, hvor den nu 42-årige mand er tiltalt for drabsforsøg på den bekendte, skriver dagbladet Nordvestnyt tirsdag.
Sagen kommer for Retten i Holbæk onsdag den 14. februar.
Det ligger dog fast, at Midt- og Vestsjællands Politi fik et alarmopkald om en blødende mand uden for en opgang i Ladegårdsparken klokken 19.25 den pågældende sommeraften.
Betjentene og ambulanceredderne vurderede, at den 33-åriges tilstand var så kritisk, at han blev fløjet i helikopter til behandling på Rigshospitalet.
Han var ifølge anklageskriftet i akut livsfare efter knivstikket, men dagen efter blev han meldt i stabil tilstand.
Umiddelbart efter alarm- opkaldet kunne politiet anholde den 42-årige mand i lejligheden i Ladegårds- parken.
I det efterfølgende grundlovsforhør erkendte han, at han havde stukket sin 33-årige bekendte med kniv. Men han afviste, at det var et forsøg på at dræbe ham.
Nordvestnyt har forsøgt at få den 42-årige tiltaltes forsvarsadvokat til at oplyse, hvordan manden forholder sig til den alvorlige tiltale for drabsforsøg, men advokaten er ikke vendt tilbage.
Avisen har derfor heller ikke kunnet få uddybet, hvorfor den tiltalte har ønsket sagen kørt som en såkaldt domsmandssag og ikke som en nævningesag.
Det er ellers udgangspunktet i sager om, hvor den tiltalte, hvis han findes skyldig, risikerer en straf på mindst fire års fængsel.
I en nævningesag er det tre juridiske dommere og seks nævninge – altså almindelig samfundsborgere – der vurderer sagens beviser og først tager stilling til skyldsspørgsmålet og dernæst til en eventuel straf.
Men retsplejeloven giver en tiltalt person ret til at vælge en domsmandssag, hvor det er én juridisk dommer og to lægdommere, der træffer afgørelse.
Altså typisk et lidt mindre tungt set-up, og det betyder, at en domsmandssag ofte kan gennemføres hurtigere end nævningesager.
Advokaturchef i Midt- og Vestsjællands Politi, Susanne Bæk Nielsen, understreger overfor Nordvestnyt, at det i forhold til den rejste tiltale om drabsforsøg ikke gør nogen forskel for anklagemyndigheden, om en sag kører på den ene eller anden måde. Strafpåstanden vil være den samme.
Der er som nævnt rejst tiltale for drabsforsøg. Både drab og drabsforsøg straffes i udgangspunket med mindst fem års fængsel. Men i nogle tilfælde kan der gives »rabat« på straffen for drabsforsøg.
Det er der dog ikke lagt op til i anklageskriftet i denne sag, skriver Nordvestnyt tirsdag.