Bjersted Slagteren er kommet i fint selskab

Ved en ceremoni i København, blev Bjergsted Slagteren René Echberg for nylig optaget i Københavns Slagterlaug.

– Der optages kun fire nye medlemmer om året og man kan ikke søge om optagelse, man skal indstilles af et eksisterende medlem, fortæller slagteren, der er blevet indstillet af den tidligere slagtermester Erik Nielsen fra Kalundborg.

Ceremonien foregik i den historiske københavnerbygning »Moltkes Palæ«, hvor laugets brødre samles en gang om året. Her hylder de i fællesskab deres fag, spiser en god middag og byder årets nye medlemmer velkommen.

– Man bliver helt automatisk ydmyg i de omgivelser. Det er jo en imponerende sal, med guld og stafferinger – og med klar markering af de forskellige håndværksfag på væggene. Stemningen er højtidelig, og når man optages, føres man frem til laugets oldermand, der foretager indsættelsen ved at overrække én et navnegraveret fyldt sølvbæger, som indeholder fine dråber og er placeret i laugets store sølvpokal. På den måde drikker man sig ind i lauget. Det var en meget speciel oplevelse, fortæller slagtermester René Echberg, der er indehaver af slagterforretningen i Bjergsted.

Fortjent optagelse

Indstilleren, forhenværende slagtermester Erik Nielsen har kun gode ord at sige om René Echberg.

– Han er en flittig mand, der driver sin virksomhed på en god og sober måde, med de grundværdier som er vigtige for faget.

Når en slagtermester indstilles til medlemskab, bliver hans virksomhed besøgt af en delegation, der skal sikre sig at omgangformen og arbejdsprocesserne er i orden – og at det er en hæderlig mand, som står bag forretningen. Og for at det ikke skal være løgn, skeles der også til hustruen, som skal være »dadelfri« og »lødig«. På det område har René Echberg også alle pointene, for han er heldig at have sin hustru Anne Echberg ved sin side. Hun styrer økonomien, hjælper i butikken, og sørger i det hele taget for at få dagligdagen til at fungere for alle i virksomheden, siger Erik Nielsen.

Bjergsted Slagteren ligger i den lille landsby Bjergsted, cirka tre kilometer fra Jyderup på Vestsjælland.

Forretningen har eksisteret siden 1935. René overtog forretningen 1. januar 2011 efter Hans Andersen, men har arbejdet som svend i forretningen siden 2003.