Anklaget for svindel: Byggebosser slipper for straf

Holbæk-sagen: Anklagemyndigheden havde krævet fængsel og millionbøder til tre byggebosser, men retten har frifundet to af de tiltalte i den såkaldte Holbæk-sag, og dommen bliver ikke anket.

Anklaget for svindel: Byggebosser slipper for straf

Foto: Mik

Foto: Mik

Holbæk: To byggebosser går fri for straf i en stor straffesag, hvor de har været anklaget for grov moms- og skattesvig for flere millioner kroner.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det står klart, efter at den statslige anklagemyndighed ifølge Retten i Holbæk ikke har anket byrettens frifindelse af de to tidligere chefer i den såkaldte Holbæk-sag inden for tidsfristen.

National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, bekræfter oplysningen i en e-mail til Fagbladet 3F.

– NSK kan oplyse, at rettens afgørelse i omtalte sag ikke ankes. Vi har ikke kommentarer til dette, skriver NSK i en e-mail til Fagbladet 3F.

Politirazzia

I Holbæk-sagen var en entreprenør fra Mørkøv i 2017 og 2018 totalentreprenør i forbindelse med byggeriet af seks parcelhuse og 24 lejligheder i Holbæk med udenlandsk arbejdskraft.

En stor flok rumænske samt en mindre folk pakistanske bygningsarbejdere var ansat via underleverandører på byggeprojekterne.

Tilbage i november 2018 ransagede politiet 17 forskellige adresser og anholdte 49 personer i sagen, hvoraf omkring 45 var udenlandske arbejdere, der dog hurtigt blev løsladt igen.

Retten: Ikke ført det tilstrækkelige bevis

Den statslige anklagemyndighed havde under sagen påstået, at de tre tiltalte i sagen havde været fælles om et setup, hvor rumænske arbejdere kom til Danmark og arbejdede sort, og hvor statskassen blev snydt for millionbeløb i moms og skat via kædesvig. Anklagemyndigheden har påstået, at de tre byggebosser samlet set havde unddraget eller forsøgt at unddrage statskassen for godt 6,7 millioner kroner.

På den baggrund krævede anklagemyndigheden, at de tre tiltalte skulle idømmes tre års ubetinget fængsel, og at de skulle betale godt 13 millioner kroner i erstatning samt et tilsvarende beløb i bøde til statskassen.

Men både hovedentreprenør en og hans ene underentreprenør blev fuldstændig frifundet af byretten.

Omkring hovedanklagen for grov moms- og skattesvig skriver domsmandsretten i dommen, at der hverken “er ført det til domfældelse i en straffesag fuldt tilstrækkelige bevis for”, at de tre selskaber ikke var reelle underleverandører til hovedentreprenøren. At fakturaer fra underentreprenørerne var fiktive. Eller at medarbejderne i realiteten ikke var ansat hos underentreprenøren, men af hovedentreprenøren.

Efter domsafsigelsen skrev Mørkøv-entreprenøren i en besked til Fagbladet 3F:

– Jeg har nægtet mig skyldig siden, at sagen startede og er naturligvis tilfreds med resultatet. Jeg har ikke yderligere kommentarer.

Falske fakturaer

Den tredje tiltalte i sagen blev fundet skyldig i ét af sagens 11 forhold. Han har forklaret i retten, at han erhvervede flere fakturaer fra to forskellige selskaber for at få momsen ned.

Retten i Holbæk har fundet det bevist, at fakturaerne var falske. Og tiltalte blev kendt skyldig i at have forsøgt at unddrage statskassen for over 325.000 kroner i moms.

Byretten har idømt underentreprenøren en straf på 60 dages fængsel samt en tillægsbøde på 162.500 kroner.

– Vi har ikke anket dommen og har ingen kommentarer, siger Lars Henriksen, forsvarsadvokat for den dømte, til Fagbladet 3F.

Han behøver dog ikke at komme i fængsel, hvis han undlader at begå noget strafbart inden for de kommende to år, udfører ulønnet samfundstjeneste i 80 timer inden for det næste halve år samt betaler tillægsbøden, viser dommen.

Stor tvivl om lønsedler og kontrakter

Retten i Holbæk skriver i dommen, at der ikke var den “fornødne orden” på de administrative forhold, blandt andet det personale- og bogføringsmæssige, hos de tre underleverandørselskaber.

“Der var i høj grad mangel på ansættelseskontrakter og lønsedler i selskaberne. Og retten finder det tvivlsomt, om de ansættelseskontrakter og lønsedler, der var, var udtryk for reelle forhold”, skriver domsmandsretten.

Retten skriver også, at der ikke blev angivet korrekt moms. Samt at der ikke blev indeholdt eller indbetalt AM-bidrag eller A-skat af de ansattes løn, som “altovervejende” blev udbetalt kontant.

Lav timeløn

I februar 2019 afslørede Fagbladet 3F i artikler og DR i en dokumentar forholdene for en del af de pakistanske og rumænske arbejdere på de to byggeprojekter i Holbæk.

Arbejdet blev udført af blandt andre tre rumænske og tre pakistanske bygningsarbejdere, som Center mod Menneskehandel (CMM) i 2018 vurderede til at være udsat for menneskehandel til tvangsarbejde.

Nogle af de pakistanske arbejdere tjente ned til 2.000-4.000 kroner i månedsløn, mens rumænske arbejdere havde en timeløn på omkring 70 kroner.

Fagbladet 3F har også beskrevet, hvordan udenlandske arbejdere på projektet har været indkvarteret af deres chefer under usle boligforhold. Blandt andet var 14 mænd samlet uden senge og varme i et faldefærdigt hus i Kulhuse i Frederikssund Kommune.

I løbet af 2019 afgjorde Arbejdsretten fire sager om løndumping med relation til Holbæk-sagen.

Arbejdsretten dømte tre forskellige firmaer til at betale i alt 9,6 millioner kroner i bod til 3F. Men ingen af pengene er dog blevet betalt til fagforbundet.

ara