Ægfestival – også for voksne

Påske: Æglageret byder på en række tema-foredrag om æg og påske under næste uges ægfestival.

Ægfestival - også for voksne

Foto: Mie Neel

I næste uge arrangerer Æglageret ægfestival, som tidligere beskrevet i Nordvestnyt. Det bliver først og fremmest med fokus på børn, hvor gamle æg-traditioner holdes i live med aktiviteter som at male æg, trille æg, løbe med æg og meget mere.

– Men vi har ikke glemt de voksne. Hver dag er der foredrag og diskussioner om æg og deres kvaliteter i dag, i troen, i maden – og vi kigger ind i en høne for at forstå biologien, fortæller Æglagerets formand, Jørgen Fokdal.

Muld-kokken Jens Vestergaard holder foredrag på ægfestivalen om, hvad ægget kan gøre for gastronomien. Foto: Jens Wollesen

Foredragene, der mest er rettet mod voksne, foregår om eftermiddagen mandag til onsdag fra kl. 16 til 17 og lørdag fra 11 til 12.

Mandag vil kokken fra Restaurant Muld, Jens Vestergaard, fortælle om ægget i gastronomien. Jens Vestergaard benytter æg i sit daglige arbejde som kok fra eget hønsehold og vil præsentere, hvad ægget kan gøre for gastronomien i form af smag, tekstur med meget mere. Der bliver nogle små smagsprøver.

Tirsdag er der foredrag om ægget før og nu. Her stiller sektorchef i brancheforeningen Danske Æg spørgsmålene: Hvor sundt er det at spise æg? Er æg bæredygtige? PFAS i økologiske æg. Er problemet løst? Og han forsøger at giver nogle svar.

Sognepræst Pia Heegaard Lorentzen holder onsdag et foredrag om påskens religiøse opståen og indhold, forbindelserne til den jødiske tradition, påvirkninger fra andre lande vedrørende danske påsketraditioner med æg samt meget mere.

Lørdag bliver det lidt mere drabeligt:

– Vi dissekere en høne og kigger på, hvordan ægget bliver dannet, og ser i detaljer på et ægs opbygning, fortæller Jørgen Fokdal.

Har børn og voksne lyst til flere oplevelser, er der eventyroplæsning i Kunstlaboratoriet. Oplevelsescentret Nyvang har kørt en rigtig æggebil frem, og man kan gå rundt og se på udstilling og videofilm om æg i dag fra Landbrug og Fødevarer i Æglagerets foyer.