DEBAT: Vi er et stærkt flertal for at fortsætte den grønne omstilling

Af Charlotte Kirchheiner (K), medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse:

DEBAT: Vi er et stærkt flertal for at fortsætte den grønne omstilling

Selv i krisetider kæmper et flertal heldigvis med at finde midler til den grønne omstilling. Det er også ’velfærd’, mener konservatives Charlotte Kirchheiner.

Foto: Morten Timm

Kommunalbestyrelsesmødet i mandags blotlagde en stadigt dybere kløft mellem Venstre og resten af kommunalbestyrelsen, når det kommer til at sikre kommunens arbejde med miljø, klima og biodiversitet.

Venstre stemte først imod at frigive midler til at forbedre kommunens naturområder og dernæst imod at anvende en skabelon for bæredygtighed i byggeriet.

Flere Venstre-folk kaldte det ’religiøst’, at jeg ytrede, at det er vigtigt at stille større miljøkrav i byggeriet, selvom det eventuelt vil koste lidt ekstra.

Det er nedladende at reducere andres politiske standpunkt til et spørgsmål om tro og håb. Men værre er det, at Venstre undlader at forholde sig til de komplekse problemstillinger, vi står over for, og som både borgere og virksomheder forventer, at vi arbejder sagligt med.

Venstres holdning er, at klima- og miljøarbejde er en form for nice-to-have og pengespild. På kommunalbestyrelsesmødet belærte Venstre os politikere, der var gået til valg på at arbejde for klima og miljø, om, at vi skylder vælgerne at forklare, at vi bruger kommunens penge på andet end ’velfærd’.

Jeg stoler dog på vælgernes dømmekraft og vurderer, at de – ligesom jeg – opererer ud fra den præmis, at hvis vi undlader at betale for klima- og miljøindsatser nu, vil de langsigtede konsekvenser være langt dyrere, både menneskeligt og økonomisk, i form af fx oversvømmede boliger og veje, udrikkeligt drikkevand, tab af natur (oplevelser), luftforurening og en kynisk tilsidesættelse af vores ansvar over for fremtidige generationer.

På den korte bane har grønne ambitioner også betydning for kommunens evne til at tiltrække dynamiske borgere og dygtige medarbejdere. Og endelig er Venstres holdning ude at trit med vores virksomheders virkelighed.

I kommunens arbejde med at opnå klimaneutralitet har en række af kommunens største og mest progressive virksomheder givet deres anbefalinger, som bl.a. handler om at stille større miljøkrav i byggeriet og prioritere arealer til biodiversitet.

Det er områder, som virksomhederne selv arbejder meget seriøst med, og de har klare forventninger til, at kommunen skaber rammerne for at kunne sætte ekstra turbo på arbejdet.

Heldigvis er vi et stærkt politisk flertal, som selv i krisetider kæmper med at finde midler til den grønne omstilling. Det er også ’velfærd’!

Selv i krisetider kæmper et flertal heldigvis med at finde midler til den grønne omstilling. Det er også ’velfærd’, mener konservatives Charlotte Kirchheiner.