Rungsted Gymnasium investerer i solceller

På Rungsted Gymnasium vil man bruge en million kroner på at installere solceller. Investeringen skal nedbringe skolens energiforbrug og samtidig inspirere eleverne.

Gymnasium laver million-investering i grøn energi

På Rungsted Gymnasium vil man bruge omkring en million kroner på at installere solceller for at nedbringe skolens elforbrug og samtidig inspirere eleverne. Foto: Sophus Zarrs Soelberg

Rungsted Gymnasium har valgt at investere en million kroner i at installere omkring 220 solpaneler på gymnasiets tag. Med beslutningen håber gymnasiet at nedbringe sit el-forbrug og samtidig vise eleverne, at alle kan være med til at gøre en forskel for klimaet.

– Investeringen kommer til at tjene sig hjem på fem-seks år. Det afhænger selvfølgelig af elpriserne, men det er estimatet på nuværende tidspunkt, fortæller rektor Ruth Kirkegaard og fortsætter:

– Vi vil gerne sætte en tavle op, så eleverne kan følge med i, hvor meget vi egentlig producerer med vores solpaneler. Det kan bruges i undervisningen og samtidig vise eleverne, at vi alle har et ansvar for at være mere klimabevidste. Vi gør det dels af økonomiske årsager, og dels fordi vi gerne vil sende et tydeligt grønt signal, siger hun og understreger, at man stadig er tidligt i processen.

Rektor Ruth Kirkegaard fortæller, at Rungsted Gymnasium gerne vil sende et tydeligt grønt signal. Derfor har man valgt at investere en million kroner i solceller. Foto: Kenn Thomsen

Kan dække en fjerdedel af forbruget

Man regner med, at de omkring 220 solpaneler vil kunne dække omkring 25 procent af gymnasiets samlede el-forbrug. Det endelige tal afhænger selvfølgelig af, hvor meget solen skinner.

Bag projektet står gymnasiets bestyrelse, lærere og elever.

– Projektet er startet i vores bæredygtigheds-udvalg, hvor både lærere og elever arbejder med, hvordan vi kan blive mere klimabevidste og bæredygtige på skolen. Det er et omkostningsfuldt projekt, og derfor har bestyrelsen selvfølgelig godkendt beslutningen, oplyser Ruth Kirkegaard.

Flere ser mod solen

Det er ikke kun på Rungsted Gymnasium, at man har fået øjnene op for solceller.

Hørsholm Kommune har i det seneste år oplevet en stor stigning i antallet af forespørgsler om solceller, herunder om det kræver tilladelse. Det gør det ikke og kommunen kan derfor ikke oplyse, hvor mange solcelleanlæg, der egentlig er i byen.

Man ved til gengæld, hvor ofte borgerne henvender sig.

Hvor kommunen i 2019 modtog én henvendelse om solceller, i 2020 modtog to henvendelser om solceller og i 2021 igen kun modtog én henvendelse, har Hørsholm Kommune i 2022 allerede modtaget over 20.

Et sted, der allerede benytter sig af solceller, er andelsboligforeningen Amsterdamgården, der ligger ud til Usserød Kongevej. Deres erfaringer kan du læse om her.