Malermester redder gedekid: Nu skal Ged hjælpe børn med udfordringer

Da malermester Samuel Zachariae reddede et gedekid, begyndte han at tage det med på arbejde hver dag. Efter vi bragte historien om malermesteren og hans ged, har sagen taget en ny drejning. Nu skal Ged hjælpe børn med udfordringer.

Fremover skal geden Ged bo på dags- og behandlingsskolen Ternen, der er for børn og unge, som ikke trives i ordinære skoletilbud. Her møder geden Ged eleven Diego fra Ternen. De to blev hurtigt venner. Foto: Sophus Zarrs Soelberg

Fredag omkring middagstid var det sidste gang, at geden Geds små klove gav genlyd i kontorerne hos Malerfirmaet Lykkebo, der ligger i Hørsholm.

Her har Ged ellers været at finde på daglig basis, siden malermester Samuel Zachariae reddede det lille kid for lidt over en måned siden. Havde han ikke gjort det, ville Ged ikke havde været i live i dag, da hans tidligere ejere ville aflive ham. Det kunne malermesteren ikke bære, og Ged blev en kontor- og familieged.

En fræk en af slagsen, skal det lige tilføjes.

Efter vi bragte den første historie om malermesteren og hans ged i Frederiksborg Amts Avis, har sagen taget en drejning og Ged skal nu have et nyt hjem.

Skal hjælpe børn

Den 16. februar læste Bente Knudsen avis.

Hun er driftsleder på Naturskolen, en gård, der hører til dags- og behandlingsskolen Ternen, som ligger i Gribskov Kommune.

Skolen henvender sig til børn og unge, som ikke trives i ordinære skoletilbud, og som led i undervisningen driver skolen en gård, hvor eleverne kan komme helt tæt på dyrene.

Da Bente Knudsen læste om geden Ged, kontaktede hun Samuel Zachariae. De to blev hurtigt enige. Foto: Sophus Zarrs Soelberg

– Vi bruger gården som et alternativt eller anderledes klasserum. Eleverne lærer ikke nødvendigvis om dyr, men de lærer med dyrene, fortæller Bente Knudsen og fortsætter:

– Da jeg læste om Ged i amtsavisen, tænkte jeg, at det lige var en ged for os.

Ternen har allerede to geder, men de er sky. Det er Ged ikke, og det kunne mærkes, da han blev hentet fredag. Her var 11-årige Diego nemlig med.

Diego har lige gennemført et skoleforløb med pasning og pleje af dyr, og han er derfor blevet en af Ternens dyrepassere. De to skulle naturligvis mødes, for det er blandt andet Diego, der skal passe Ged i fremtiden.

Geden Ged vil gerne både kæle og lege. Foto: Sophus Zarrs Soelberg
Og hoppe…. Foto: Sophus Zarrs Soelberg

Dyrene gør en forskel

For Diego betyder dyrene på Naturskolen noget helt særligt. Det fortæller han, da han er med ude for at hente Ged.

– Når jeg er sammen med dyrene, hjælper det på de udfordringer jeg har, fortæller han og tilføjer:

– Jeg har ADHD, og når jeg får det svært, bliver det svært at styre min vrede. Når jeg kommer over til dyrene, falder jeg helt ned, lyder det fra Diego, før han klapper Ged på hovedet. Som svar kravler ged op ad Diego.

Ged er først tilfreds, når han er helt oppe på skødet.

Diego på 11 år fortæller, at han har svært ved at styre sit temperament, når han har det svært. Det kan Ged hjælpe med.

Farvel til Ged

Hos malermester Samuel Zachariae vækker det glæde, at Ged nu skal på græs, og at han samtidig kan gøre en forskel for skolens børn.

Det skyldes flere ting.

For det første har Ged nået en alder, hvor han er blevet tiltagende fræk. Om geder kommer i trodsalderen, ved hverken skribenten eller malermesteren, men Ged er blevet endnu mere fræk, end han plejede at være.

– Han trækker stikkene ud til computerne, mens vi sidder og arbejder, og han bider i alting, hopper på alting og kravler alle steder, fortæller Samuel Zachariae og griner.

For det andet har malermesteren fået lidt svært ved at spise Ged, som han ellers havde planlagt.

– Da Ternen skrev en mail til mig, tænkte jeg også, at det var en god mulighed for, at Ged ikke skulle slagtes. Han er vokset lidt på mig. Tanken om at spise Ged begyndte at blive lidt sværere, tilstår malermesteren.

Det bliver der ikke noget af nu. Ged skal på græs og Ternen arbejder allerede nu på at finde en veninde til ham.

Det hele skal nok ende godt for geden Ged.

Malermester Samuel Zachariae siger farvel til Ged.