DEBAT: Hvor er de musikglade børn henne?

Af Charlotte Kirchheiner, formand for Hørsholm Musikskoles bestyrelse:

DEBAT: Hvor er de musikglade børn henne?

Hvorfor er der færre børn der melder sig til Hørsholm Musikskole, spørger bestyrelsesformand Charlotte Kirchheiner, der selv har gået på skolen som yngre. Arkivfoto

Elevtallet på Hørsholm Musikskole er faldet gennem de seneste år, og vi er derfor i gang med både selvransagelse og reklame for skolen.

Hørsholm Musikskole hører til blandt landets bedste, fordi lærerne er fagligt dygtige musikere og meget dedikerede undervisere. Musikskolen har altid haft et tæt samarbejde med kommunens skoler, og musikskoleeleverne har mange muligheder for at deltage i samspil og for at optræde på byens scener.

Så hvorfor er der færre der melder sig til musik?

Det er tydeligt, at folkeskolereformen med de længere skoledage gjorde indhug i elevtallet, og at coronatiden siden tog en god bid mere.

Vi har nu fag helt uden venteliste, såsom sang, hvor man ellers kunne forvente en stor interesse. Vi er naturligvis bekymrede over udviklingen, da det på sigt vil gå ud over Musikskolens formåen og kvalitet, særligt inden for sammenspil. Men vi synes også, det er et tab for de mange musikglade børn, som af den ene eller anden årsag ikke tilmelder sig, og som dermed går glip af muligheden for at gøre musik til en vital del af deres liv.

For to år siden lavede Musikskolen en stor satsning og gik med i projekt “OrkesterMester”, hvor eleverne på Hørsholm Skole allerede fra 2. klasse modtager instrumentalundervisning og deltager i et skoleorkester. Lærerne på både Hørsholm Skole og Musikskolen har med stort engagement kastet sig ud i projektet, og før sommerferien spillede skoleorkesteret en flot koncert med Copenhagen Phil.

“OrkesterMester” er en stor investering for Musikskolen. Nok betaler Nordeafonden de instrumenter, som alle eleverne får udleveret, men Musikskolen bidrager med samtlige musiklærertimer. Det er dog også en investering, som langsomt viser sit værd, da der på nogle instrumenter er kommet gang i tilmeldingerne.

Vi er i gang med at drøfte, om der er andre måder, hvorpå vi kan blive bedre til at vække interessen for Musikskolen. Gode forslag modtages gerne. Ligeså gør musikglade børn.

Musikskolen holder i øvrigt åbent hus på torsdag 25. august kl. 18-20, hvor man kan prøve instrumenterne og møde lærerne.