Forleden bragte vi indlægget “Dagbog fra hjemmeplejen: Er jeg stresset eller bare brugt, overvældet og træt?” fra en anonymiseret SOSU-assistent i Hørsholm.
Det fik kollegaerne Trine Rasmussen og Charlotte Valentin til at reagere. De kan ikke genkende det billede, der beskrives, og de oplever hverdagen helt anderledes.
Derfor har de med hjertet sendt dette skriv fra fra Hørsholm hjemmepleje – set igennem de positive briller:
– Vi kunne læse om, hvor stressede, frustrerede og trætte personalet i hjemmeplejen er. Vi blev beskrevet som en lille forhutlet flok, som bliver mindre og mindre. En flok, som vi mener at være en del af, idet vi er ansat i hjemmeplejen – men som vi ikke kan genkende os selv i, ud fra det seneste skriv.
Vi holder fast
Bevares! Vi har dage ind imellem, hvor vi løber så stærkt, at vi frygter der går ild i vores skosåler. Vi har dage, hvor tissepauser og frokost synes som en fatamorgana for vores trætte øjne… Jo jo, de dage har vi.
Der findes absolut dage, hvor vi har lyst til at stritte med den længste finger på vores hænder, smide håndklædet i ringen og gå hjem. Men noget holder os fast. For vi gør det jo ikke.
For heldigvis har vi langt flere af de gode dage. De gode dage er dem, hvor vi møder op på vores arbejdsplads, siger 'godmorgen' til vores kollegaer og sammen drikker en kop morgenkaffe. Vi tager imod de uundværlige vikarer, der er mødt op på en vagt for at hjælpe os, fordi vi mangler kollegaer. Tænk, hvis vi ingen vikarer har. Så skal vi løbe hurtigere end fødderne kan følge med.
Under morgenkaffen bliver rapporten fra aften og nat læst op, så vi er opdateret på, hvad der har rørt sig ude i marken, siden vi gik hjem i går. Vi er klædt på til at møde kommunens borgere, både dem vi kender rigtig godt og dem vi knapt kender – heldigvis har vi altid en kollega at spørge til råds, når vi ser en ukendt borger på vores køreliste.
Deler ud af fortiden
Nye borgere kommer naturligvis til og dem er der ingen af os der kender – endnu. Men hvordan lærer man nye mennesker at kende? Det er faktisk ikke så svært. Vi træder ind i deres hjem, ser et menneske, observerer deres familiebilleder, møbler og genstande, som fortæller deres historie. Og så spørger vi…
Meget hurtigt finder vi ind til mennesket og får forståelse for vaner og behov.
Langt de fleste dage går med, at vi besøger ’vores egne’ borgere, dem vi kender rigtig godt og som vi har et godt samarbejde med. Det er de borgere, som hver dag deler ud af deres fortid, deres hverdag og ønsker og bekymringer for fremtiden – dem der giver os så meget af dem selv. Dem der gør, at vi dag efter dag møder op på jobbet med brystet fremme og smil på læberne.
Det er kedeligt at læse, at vi har en kollega, som i høj grad føler, at jobbet dræner hende. Dog er vi uforstående over, hvordan det er nået dertil.
Tilgængelige ledere
Vores oplevelse er, at vi i Hørsholm Kommune har en hjemmepleje med empatiske, kompetente og tilgængelige ledere. Vi har mulighed for at tilrettelægge vores arbejdstider, så det passer ind i vores hverdag med familien. Nogen møder kl. 6, de fleste kl. 7, mens andre møder kl. 7.30 eller 8. Hvor mange arbejdspladser tilbyder det?
Hos vores ledere er døren næsten altid åben, vi er altid velkomne til en kort snak eller ønsker om fridage og ferier, som de bestræber sig på at opfylde.
Vi må ikke glemme, at vi i vores job udfører livsvigtige opgaver, som ikke kan udskydes til næste uge og der derfor er en nedre grænse for, hvor meget personale, der skal møde på arbejde hver dag. Så nej, vi får ikke altid fri, når vi gerne vil. Men vi ved, at vores ledere gør, hvad de kan.
Vi er så privilegerede, at vi ser vores daglige leder hver morgen og hver dag til frokost, og ellers kan vi fange hende i løbet af dagen. Skulle hun være syg, til møde eller på kursus har vi også lederen for hjemmeplejen siddende i vores hus. Og hun er faktisk også god nok.
Har vi skabt noget unikt
Hjemmeplejen i Hørsholm er delt i tre individuelle distrikter med hver deres daglige leder, så vi kan naturligvis kun snakke ud fra, hvordan vi oplever hverdagen i vores distrikt.
Indlægget fortsætter under foto…

Vi ved det ikke, men måske har vi lykkedes med at skabe noget unikt. Et arbejdsmiljø som er sjældent, men uden tvivl guld værd. Værd at bemærke er det, at flere af vores kollegaer har været ansat i mange år, som i rigtig mange år. Hvem bliver på en dårlig arbejdsplads?
Nogle har efter mange år i huset søgt nye græsgange, men har måtte erfare at græsset faktisk ikke var grønnere på den anden side, og så er de kommet tilbage.
Vi uddanner flere elever hvert år og langt de fleste af dem, vælger at søge om en fast ansættelse efter endt eksamen. Det fortæller da også noget om os og vores rammer. Gør det ikke?
I vores distrikt er vi nemlig omgivet af kompetente kollegaer fra forskellige kulturer med forskellige baggrunde og bestemt med forskellige egenskaber og talenter. Dem deler vi ud af – og dem drager vi nytte af.
Vil være de bedste
Vi taler hver dag om, hvordan vi har det derude: Har noget været svært? Hvordan lykkes det vores kollega at få lov til at hjælpe den demente i nummer 18 med at komme i bad?
Hvad er det hun/han siger og gør, som skaber succesen?
Vi er nysgerrige… vi vil dygtiggøre os… vi vil skabe den trygge hverdag for vores borgere – og for os selv, vores kollegaer… vi vil faktisk være Danmarks – eller som minimum – Nordsjællands bedste hjemmepleje.
Og nej, det skaber vi ikke ved samlebåndsarbejde og dage der ligner hinanden som to dråber vand. Vi skaber det i fællesskab. I samarbejde med vores kollegaer, vores borgere og deres pårørende og med vores ledelse.
Vende fokus
I lang tid har der været negativt fokus på hjemmeplejen, så det bliver en stor opgave at vende fokus og få alt det positive frem. Men tro os, når vi siger: Det ER virkelig dejligt i hjemmeplejen. Vi HAR faktisk glade borgere. Vi KAN virkelig lide vores job. Vi tager godt imod nye kollegaer. Vi har oprigtigt trygge pårørende, som stoler på, at vi passer godt på deres kære. I som pårørende er uundværlige for os. I er en vigtig del af det gode samarbejde.
Vores ledere er dygtige, de er lydhør, og de er stærke.
Nej, vi kommer aldrig til at kunne tilfredsstille alle borgere eller deres pårørende. Men vi kan skabe en god og tryg hverdag for alle, hvis vi løfter i flok, og alle er villige til at give lidt her og der.
Et skriv fra vores hjerter i Hørsholm hjemmepleje, distrikt Rungsted.
Trine Rasmussen og Charlotte Valentin