Coronaudbrud på plejecenter: Flere beboere og ansatte smittet

Siden nytår har der været smitteudbrud på Plejecenter Breelteparken i Hørsholm, hvor 11 beboere og fem medarbejder er smittet med corona

Foto: Morten Timm
Breelteparken i Hørsholm har siden nytår været plaget af coronaudbrud, men er nu ved at have fået smitten inddæmmet.
Breelteparken i Hørsholm har siden nytår været plaget af coronaudbrud, men er nu ved at have fået smitten inddæmmet. Morten Timm

Sideløbende med de midlertidige plejepladser (akutpladser) ved Louiselund fik coronavirussen til at sprede sig hurtigt blandt borgere og medarbejdere har Hørsholm Kommune også skulle håndtere et stort smitteudbrud på Plejecentret Breelteparken.

Her er i alt 11 beboere og fem ansatte været smittet med covid-19. Udbruddet begyndte så småt mellem jul og nytår.

Først blev en vikar testet positiv 2. juledag, men vedkommende havde ikke været på arbejde på plejecentret i flere dage. Tre dage senere blev en medarbejder på vaskeriet konstateret coronasmittet, men igen havde personen ikke været i kontakt med beboerne.

Måtte vente på testbil

Da en ansat på selve plejecentret den 30. december viste sig at være coronasmittet, besluttede Breelteparken og kommunen at gå i såkaldt udbrudshåndtering, oplyser centerchef Dorte Dahl.

Det omfatter forskellige forbehold, herunder testning af personale og beboere via regionens mobile testbil.

Et af problemerne ved smitteudbrud har været ventetiden på test, og her dukkede testvognen først op nogle dage inde i det nye år. Her blev fem beboere og to medarbejdere konstateret smittet.

Det betød også besøgsforbud, ekstra tiltag med rengøring, ligesom alle beboere, pårørende og medarbejdere blev orienteret om situationen, lyder det fra centerchefen.

Afgørende test i morgen

Siden da er yderligere seks beboere og tre ansatte på Breelteparken blevet smittet med corona, men i den seneste uge har der heldigvis ikke været nogle nye smittetilfælde.

Nu kan Breelteparken så bare krydse deres fingre for, at tirsdagens PCR-test heller ikke viser flere smittede. I så fald vil coronaudbruddet på plejecentret være karakteriseret som afsluttet.

Ved udbruddet på de midlertidige plejepladser blev der fredag 8. januar, som tidligere skrevet, fundet 10 smittede beboere og 13 smittede ansatte. Flere af beboerne blev bedt om at tage hjem for at undgå smitte, ligesom alle de raske blev isoleret fra de smittede borgere.

Det udbrud er også nu elimineret, bekræfter Jan Dehn, Velfærds- og kulturdirektør, overfor Ugebladet.

I alt har fire af de coronasmittede borgere været indlagt, og en af dem døde på hospitalet. De tre andre er udskrevet og hjemme igen, oplyses det fra Hørsholm Kommune.

Smitteudbruddene i Hørsholm er kommet samtidig med, at rekordmange plejehjemsbeboere er døde med coronavirus i kroppen.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at der i uge 2 (sidste uge) døde 106 beboere på landets plejehjem.