Beredskabet udfordret: Kapret russisk skib med ebola ombord…

Nordsjællands Politi, brandvæsnerne i Nordsjælland og Region Hovedstadens akutlæger har netop været igennem en række øvelser i Hørsdal, der er en fiktiv model-by bygget op i kælderen under Hørsholm Brandstation.

Foto: Lars Sandager Ramlow
Her ses et foto fra scenarie 2, hvor et kapret russisk skib med høj fart er sejlet ind i Hørsdals havnemole.
Her ses et foto fra scenarie 2, hvor et kapret russisk skib med høj fart er sejlet ind i Hørsdals havnemole.

Her er det andet scenarie, der blev trænet i kælderen:

Et russisk fragtskib har med høj fart påsejlet molen i Hørsdal. Der er sket store skader på mole og fragtskib. På styrhuset ses primitive håndskrevne skilte med teksten »Ebola« samt et ord med russiske bogstaver.

Tilskuere på havnen har ved påsejlingen set to personer styrte ned fra styrehusets tag. Formentlig ligger de hårdt kvæstet på dækket eller i lasten. Umiddelbart efter påsejlingen har andre vidner set tre personer af afrikansk udseende springe ned på molen og løbe i retning af Hørsdal by.

Kaptajnens kone (hjemme i Rusland) oplyser, at hun har hørt fra manden, der pr. mobiltelefon oplyste, at flere blinde passagerer – vist nok 18 personer – var dukket op på skibet og at mindst to mand bar pistoler og optrådte meget kommanderende. Kaptajnen var usikker på, om der var en kapring i gang. Det bliver oplyst, at kaptajnen er død.

Via DSB oplyses det, at tre mænd af afrikansk udseende er observeret i toget mod Helsingør. De to mænd hoster voldsomt og støttes af den tredje mand. Toget holdes tilbage på Hørsdal Station.

Og et tredje scenarie, der blev trænet:

En person er fundet død i en lejlighed. Samtidig går en automatisk brandalarm på en skole. Ved brandvæsnets ankomst ses ild i to vinduer på skolens kontor.

Den døde er en 31-årig kvinde, der findes knivdræbt i lejligheden. Hoveddøren findes låst med nøgle. Der ses ikke tegn på indbrud. Anmelder er en nabo, der har hørt tumult og råb fra lejligheden.

På Hørsdal Skole er 240 elever, skolen har 20 lærere, en skoleleder, fire sekretærer og to pedeller. Det viser sig, at en radikaliseret dansker med anden etnisk baggrund er vendt tilbage til Danmark efter at have været i krig. Hans danske kone, den 31-årige kvinde ville ikke have noget med ham at gøre og ville ikke lade ham se deres to fælles børn, som er elever på Hørsdal Skole. Manden opsøger derfor skolen med det formål, at tage livet af sine børn. Han sætter ild i gardinerne og trækker en kalasnikov og skyder vildt omkring sig, mens han råber, at han og de andre hellige vil finde børnene på skolen.

Den hjemvendte kriger går til gymnastiksalen, hvor han tvinger elever og lærer til at lægge sig på gulvet og være helt stille. Herefter skyder han en lærer, der forsøger at holde ham ude fra skolekøkkenet, hvorefter han fortsætter sin søgen efter børnene. Tydeligt påvirket af hele situationen fortsætter manden med fråde om munden, messende bønner og tumlende rundt i bygningen som en beruset. Enkelte chokerede børn har gemt sig i skolens depotrum. Mange chokerede forældre strømmer til skolen fra alle retninger. Skolen har implementeret »Beredskabsplan ved skyderi eller trussel om skyderi«.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis.