Sille crosser derudaf

Foto: Kenn Thomsen

Lugten af benzin kravler hurtigt op i næsen, når man træder inden for i værkstedet i den sorte bygning, hvor mere end 30 motorcrossere står linet snorlige op, som var de perler på en snor. Der bliver skruet på en maskine, som er ved blive gjort klar, mens en flok drenge står og hyggesnakker.

Også 17-årige Sille Mie Hansen er i værkstedet. Hun kører motorcross i klubben 5eren, der holder til på motorcross-banen i Hedeland.

Inden hun skal ud på banen på maskinerne med de store motorkræfter denne dag, hvor hun træner frem til et løb i weekenden, fortæller hun, hvorfor hun går til motorcross.

»Det begyndte med, at min kæreste Oliver kørte motorcross herude, og så tog han mig med. Det var virkelig sjovt og noget helt andet at prøve,« fortæller Sille Mie Hansen.

Hun har med sine egne ord altid kunnet lide at lave typiske drengeting, og så er hun konkurrencemenneske. Derfor passer motorcross godt til hende.

»Det er en individuel sport, hvor jeg selv bestemmer, hvordan jeg gør, og jeg er selv herre over, hvordan det går, og så har det hele bare været nyt og spændende, og jeg har altid bedst kunnet med drengene. Jeg har ikke rigtigt gået op i alt det med hår, tøj og makeup,« siger hun og understreger, at hun altså også har mange gode veninder.

Sille Mie Hansen kommer i klubben op til fire gange om ugen, og i nogle weekender kører hun også løb. Motorcross er ikke en sport, hvor der er mange piger, og både drenge og piger kører mod hinanden. De er inddelt i tre klasser alt efter erfaring og evner: A-, B- og C-klassen. Sille Hansen kører i B-klassen, efter hun sidste år blev sjællandsmester i C-klassen – hvor hun blandt andet var bedre end 23 drenge.

»Jeg tror ikke, det betyder noget, om man er dreng eller pige. Det gør ikke den store forskel. Men drenge er måske lidt mere aggressive på banen. Men jeg er lidt ligeglad, jeg synes bare, det er mega fedt,« siger Sille Mie Hansen, som dog også kan komme ud med sine frustrationer, når det ikke går, som hun håber på.

»Jeg kan godt blive sur på mig selv og alle andre, og i starten af året faldt jeg flere gange i starten af et løb, og så blev jeg sur på Frandsen, som er vores træner,« siger Sille Mie Hansen.

Frandsen hedder i virkeligheden Jan Frandsen, og han er afdelingsleder for motorcrossklubben 5'eren, som er en del af ungdomsklubben med samme navn, som ligger i Charlotteager.

Jan Frandsen er til daglig mekaniker med egen virksomhed, men ved siden af står han for klubben, som han har været en del af i 37-38 år.

»Jeg står for indkøb af maskinerne og sørger for, at de er klar, så de unge mennesker kan køre så meget som muligt, når de er her. Det må være virkelig irriterende, hvis man kommer her og så ikke kan køre, fordi maskinerne ikke er klar. Og så tager jeg med til løb,« fortæller Jan Frandsen og fortsætter.

»Jeg elsker at være her og være sammen med de unge mennesker. Jargonen og sammenholdet er fedt, og det er skide sjovt at være en del af det,« siger han.

Sille Mie Hansen er enig i, at det er noget specielt, de har sammen i 5eren.

»Man kommer herude, og der er et godt sammenhold, og jeg tror, andre klubber ville få et chok, hvis de ser, hvordan vi taler til hinanden, og hvordan vi kan finde på at drille hinanden. Men det kan godt være lidt hårdt for mig at være sammen med så mange drenge,« siger Sille Mie Hansen og fortæller, at de, som kommer i klubben, også ser hinanden, når de ikke kører motorcross.