Sensationelt fund i villahave

Foto: Lone Kroppedal
Ni store flintøkser, som skønnes at være 5500 år gamle blev fundet i en villahave i Taastrup. Foto: Kroppedal Museum
Ni store flintøkser, som skønnes at være 5500 år gamle blev fundet i en villahave i Taastrup. Foto: Kroppedal Museum

Thomas Frisch fra Taastrup blev noget overrasket, da han i forbindelse med nedgravning af en trampolin, fandt ni store, 5500 år gamle flintøkser i sin have. Thomas Frisch har afleveret økserne til Kroppedal Museum og her fik han at vide, at de ca. 30 centimeter lange økser er fra den såkaldte Tragtbægerkultur eller begyndelsen af Bondestenalderen.

At økserne er så gamle, faldt slet ikke Thomas ind, da han fandt dem i haven.

– Det første jeg tænkte, da jeg fandt en af økserne var, at det nok var et stykke gammelt rør, for den var orange og ret mudret. Da jeg gravede videre, fandt jeg flere og nogle af dem var meget fint slebne og helt glatte. Derfor faldt det mig i første omgang slet ikke ind, at det kunne være så gamle økser, fortæller Thomas Frisch.

Han gemte dog økserne og gik efter et stykke tid på nettet for at blive klogere på, hvad det kunne være, han havde fundet. Her blev han klar over, at der kunne være tale om et interessant arkæologisk fund og derfor kontaktede han Kroppedal Museum.

– Jeg ringede om aftenen og allerede morgenen efter, kom arkæologen på besøg. Hun kunne straks se, at der var tale om meget gamle økser, der har været brugt til ofring, fortæller Thomas Frisch.

På udstilling

På Kroppedal kan man fortælle, at økserne, hvoraf nogle af dem er fint slebne og andre uforarbejdede, aldrig været brugt som økser, men udelukkende er produceret for at ofre dem til den tids guder.

– På dette tidspunkt i Bondestenalderen begynder vi at fælde skoven og opdyrke jorden og flintøkserne, som har et mellemeuropæisk forbillede, produceres lokalt og er i høj kurs. Flinten har været et værdifuldt råmateriale og sjældne gange finder arkæologerne flere store økser der er nedgravet som offer til guderne – det har været vigtigt for bondestenalderens mennesker at stå sig godt med de højere magter, lyder det fra Kroppedals arkæologiske afdeling.

De ni økser vil nu blive indleveret til Nationalmuseet for at blive Danefæ-behandlet, men inden vil de i en kort periode blive udstillet på Kroppedal Museum. Udstillingen af økserne åbner den 14. november og kan ses til og med den 13. december.

Efter aftale med Thomas Frisch vil arkæologer fra Kroppedal Museum snarest nænsomt undersøge om nedgravningen skulle rumme andre fund.