Politiet tester el-biler: Men især én ting kan drille

Politiet tester el-biler: Især én ting kan drille

Vestegnens Politi viste deres to nye elbiler frem mandag. Det var fungerende vicepolitiinspektør Morten Steen, der stod for fremvisningen. Foto: Kasper Ellesøe

Foto: Kasper Ellesøe

Når du kører rundt på Vestegnen i din bil og ser politiet i dit bakspejl, kan det være, du lægger mærke til noget nyt.

For Vestegnens Politi er blevet elektriske, og i 2023 vil to af politikredsens biler være elbiler af mærket VW ID4 GTX.

Rigspolitiet har indkøbt i alt 10 biler, fordi man i et pilotprojekt ønsker at få testet, om politiet fremover kan bruge elbiler som patruljevogne.

For nyligt blev bilerne modtaget, vist frem og efter en kort instruktion til de nye biler hos politifolkene, vil bilerne være at finde på vejene inden for et par uger.

– Elbiler er kommet for at blive, så nu undersøger vi, om de kan bruges på lige fod med vores nuværende biler, siger Morten Steen, der er fungerende vicepolitiinspektør hos Vestegnens Politi. Foto: Kasper Ellesøe

– Elbiler er kommet for at blive, så nu undersøger vi, om de kan bruges på lige fod med vores nuværende biler. Vi kan godt gætte på alt muligt, men vi ved det ikke før, det er testet af. Men hvis vi kan køre på el, så skal vi udnytte de muligheder, der er, siger Morten Steen, der er fungerende vicepolitiinspektør og leder af patruljerne.

Hvad med rækkevidden?

Det er især et aspekt, der bliver spændende at undersøge, mener Morten Steen: Rækkevidden på et fuldt opladt batteri.

Selvom oplysningerne fra Volkswagens fabrik ifølge Vestegnens Politi lyder på, at rækkevidden på en opladning er knap 500 km, så viste bilens oplysninger noget mindre i displayet i bilen. Her stod der, at bilen var 99 procent opladt og havde en rækkevidde på cirka 365 km.

Politiets nye elbil

Volkswagen ID4 GTX

0-100 km/t på 6,2 sekunder

299 hestekræfter

2730 kg

543 liters bagagerum

Rækkevidde (opgivet fra fabrikken): 497 km

Bilerne er udstyret fuldstændig som de øvrige patruljebiler, så betjentene i elbilerne kan indgå i opgaveløsningen på lige fod med andre patruljer

Formålet med projektet er at få erfaring med brugen af elbiler til operativ brug i beredskabet. Erfaringer bruges blandt andet til at udarbejde en strategi for indkøb af grønne køretøjer i politiet.

Rigspolitiet har indkøbt i alt 10 elbiler. Vestegnens Politi tester to, Københavns Politi tester fire, Midt og Vestjyllands Politi tester to og Østjyllands Politi tester to.

Kilde: Vestegnens Politi

Rækkevidden på elbiler afhænger af blandt kørselsmønster og vind og vejr. Ifølge FDM, som har testet en lang række elbiler, er der stor forskel på at køre i 0 graders varme og i 20 grades varme.

Ifølge FDM kører en VW ID.4 Pro med 204 hk fra 2021 325 km ved 0 grader og 390 km ved 20 grader.

– Der er mange, der stiller spørgsmål ved rækkevidden, og det bliver spændende at undersøge, om det bliver et issue, og om vi kan tilpasse vores patruljemønstre til elbiler, siger Morten Steen og fortsætter.

Vestegnens Politi har egne ladestander til de nye elbiler. Der er også solceller på taget, som genererer strøm til formålet, når solen skinner. Foto: Kasper Ellesøe Foto: Kasper Ellesøe

– Men vores politikreds og Københavns Politikreds er rent geografisk ret små, så det passer måske meget godt, fordi vi har kortere afstande end nogle af kredsene i Jylland, siger han, der siger, at det godt kan være, at bilen så skal til opladning hver gang, den er på Politigården i Albertslund.

Får nøgler til to biler

Han fortæller, at i testperioden vil de to politifolk, der har el-bilen den pågældende dag, også have nøglerne til en af de andre patruljevogne. Hvis de kommer ud til bilen og ser, at den kun er opladt til eksempelvis 18 procent, så giver det måske bedre mening, at tage den nuværende patruljebil.

– Der kommer i hvert fald ikke til at sidde fire politifolk, der ikke kan komme ud og køre i en patruljebil, bare fordi bilen ikke er oplad, siger Morten Steen.

Fungerende vicepolitiinspektør Morten Steen ser frem til at de nye biler skal testes. Foto: Kasper Ellesøe Foto: Kasper Ellesøe

En tungere bil

Hos Vestegnens Politi vil man nu instruere en gruppe medarbejdere, som så skal introducere resten, så alle kan køre de nye biler. For det er lidt anderledes at køre de nye eldrevne biler.

– Det er generelt en tungere bil på grund af batteriet. Og så accelererer den hurtigere, og det skal man lige være ekstra opmærksom på i sving. Men i bund og grund er det en bil som alle andre, siger Morten Steen.

Politiets VW ID4 vejer omkring 2,7 tons, og det er næsten 1000 kg mere end de nuværende VW Passat, som politiet blandt andet råder over som patruljebiler.

Det er i alt fire politikredse, der skal teste, om elbiler kan bruges af politiet. Foto: Kasper Ellesøe Foto: Kasper Ellesøe

Testes i fire kredse

Når man sidder på passagersædet i bilen, er der ikke meget, der afslører, at det er en politibil, man befinder sig i. Politiets systemer er integreret i bilens infoskærm, og det er anderledes end de nuværende øvrige biler, hvor der er en ekstra skærm. Derudover er der kun en politiradio og nogle knapper til at styre udrykning og de blå blink.

Har du et tip?

Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på kasper.ellesoe@sn.dk eller telefon 2619 9976

Udover Vestegnens Politi bliver de nye elbiler også testet af hos Københavns Politi, Østjyllands Politi og Midt- og Vestjyllands Politi. Københavns Politi tester fire biler, mens de andre tre kredse tester to biler hver.

Bilerne har 299 hestekræfter og accelererer fra 0 til 100 km/t på 6,2 sekunder. Foto: Kasper Ellesøe Foto: Kasper Ellesøe

Forsøget løber i hele 2023. Håbet er at få afdækket "de realistiske ambitioner for omstilling af patruljevogne til el."

En årsag til at afprøve elbiler er også, at det fremover vil knibe med at få flere af de patruljevogne, politiet i dag bruger. Det fremgår det af en udtalelse fra centerchef hos Rigspolitiet Jens Yndgaard.

Politibetjenten Michael gav pressen en prøvetur i den nye elbil. Han fortæller, at man vænner sig til, at der er en del mindre støj i bilen. Foto: Kasper Ellesøe Foto: Kasper Ellesøe

Deltag i Facebook-debatten

Klik dig ind på Lokalavisen Taastrups Facebook-side, og deltag i debatten og får daglige, friske nyheder fra dit nærområde.