Otte piger og otte drenge overlevede fire døgn i Bosnien

Foto: Josefine Klitgaard

16 unge fra Sengeløse er netop hjemvendt fra deres liv oplevelse.

Fire døgns overlevelsestur i Bosnien med intensiv high performance træning i blandt andet rappelling 42 meter lodret ned og white water rafting.

De unge går i 6.klasse på Sengeløse Skole og har det sidste års tid været med i projekt 'Uddannelse Til Mig – fremtidens lederberedskab'.

Projektet handler om at udvikle den unges egenomsorgsevne, træne effektivt samarbejde og teamledelse i praksis gennem fem karakteropbyggende outdoor moduler – kombineret med halvanden times ugentlig lektietræning. Ikke lektiecafé, men træning, da der er disciplin og fokus ligesom enhver anden træningsaktivitet.

På fem ekspeditioner

Siden sommerferien har de unge deltaget i lektietræningen og deltaget i fem ekspeditioner med i alt 20 døgn afviklet i skolernes hovedferieperioder.

Først basistræning i naturen kombineret med rednings- og brandtjeneste hos Beredskabsstyrelsen. Dernæst mindfulness på Anholt, vildmarks- og kanotur 500 km oppe i Sverige samt alpin skitræning med randonée og snesko i de Østrigske alper – og nu altså Bosnien, som også bød på byg-selv bivuak, madlavning over bål, kort og kompaslære, paintball-kampe med teamledere i spidsen samt ilmarch med fuld oppakning op af et bjerg. Det var nogle trætte, men pavestolte og seje unger, som landede i Københavns lufthavn natten til søndag. Og ja, alle overlevede.

Og en jægersoldat

På alle modulerne deltager professionelle instruktører inklusiv en jægersoldat, Emil på 15 år som hjælpeinstruktør samt Mads Cronquist, der er projektleder.

Desuden inddrages forskellige andre specialister som eksempelvis brandfolk, en vildmarksguide og en park-ranger, skiinstruktører og bjergklatrere. Konceptet er lavet af Oudoor Leadership Training Center (OLTC), som også er hovedsponsor med 250.000 kroner til projektet, ligesom andre lokale erhvervsdrivende har bakket projektet op sammen med kommunen, frivillige instruktører, projektleders egen familie og lektietrænere, der alle har ydet en fantastisk indsats.

– Pilotprojektet har været en kæmpe succes, også set med lærernes øjne. Træningsaktiviteterne i naturen, lektietræningen og det faglige niveau i skolen hænger nemlig sammen, da det styrker evnen til at optage læring, opbygger selvtillid og modner den unge til at klare sig selv og ville noget med livet. Det har vi bevist nu, siger Mads Cronquist, der selv har leveret cirka 1.000 frivillige arbejdstimer.

24 elever næste år

Derfor har kommunens UTA-udvalg også besluttet at støtte en videreudvikling og udvidelse af projektet med 255.000 kroner.

Næste skoleår vil der således være to gange 12 deltagere fra henholdsvis Sengeløse – og nu også Charlotteskolens kommende 6. klasses elever, hvor der bliver behov for endnu flere frivillige lektietrænere. Informationsmøder for forældre afvikles på skolerne i juni. Læs mere og se video om projektet på www.uddannelsetilmig.dk