Oplev en verden af fantasi: – Det er jo ikke bare modeltog

En verden af fantasi: - Det er jo ikke bare modeltog

Den 1. og 2. april afholdes “Modeltog for Alle” i Taastrup. Foto: Ulrik R. Thomsen

– Det fascinerende ved modeltog er de mange muligheder, der ligger i denne hobby. For det er jo ikke bare modeltog.

Sådan siger Ulrik R. Thomsen, modeljernbane-entusiast og en af tovholderne bag udstillingen “Modeltog for Alle”, der i år afholdes for 26. gang af Dansk Model Jernbane Union. Det foregår i Taastrup Idrætscenter den 1. og 2. april.

Ulrik R. Thomsen er modeltogsentusiast og en af tovholderne bag udstillingen “Modeltog for Alle” i Taastrup den 1. og 2. april. Privatfoto

Han har haft interessen, fra han var barn sidst i 1970’erne – dog med en pause undervejs.

– En af mine venners far havde og har stadig en stor analog model jernbane i sin kælder. Selv den dag i dag, besøger vi den og har stadig fornøjelige timer i hyggeligt selskab med hinanden. Her styres alt analogt med tænd og sluk knapper over alt på banen, som er en af de større på cirka 8×4 meter, hvor man er fire personer om at køre på anlægget samtidig, fortæller Ulrik R. Thomsen,

Han husker tydeligt da han som dreng fik den klassiske Märklin-rundbane i julegave og så toget kører rundt på gulvet.

Det er fascinerende ved modeltog

Det mener modeljernbaneentusist Ulrik R. Thomsen er fascinerende ved modeltog:

– Det er lokomotivet eller vognen i sig selv, som man måske har kørt i som barn.

– Det er opbygningen af en modeljernbane, som kan være fri fantasi eller en kopi af virkeligheden.

– Landskabsbygning, Huse, træer, veje, bjerge, broer, havne med ”vand” o.s.v.

– Tidligere kørte man modeltog analogt. Nu er mange gået over til digitalt, hvilket bevirker at mange tog kan køre samtidigt på samme strækning og uafhængigt af hinanden.

– På den digitale side, kan man så også koble PC’er og mobiltelefoner på, så man kan ”køre” sine tog på denne måde.

– Den digitale facet, giver også muligheder for at ”opgradere” sit modeltog fra barndommen, fra analogt til digitalt. Det er noget man nemt kan gøre selv og er ikke så svært.

– Som noget nyt er flere begyndt at 3D printe diverse ting til modeljernbanen, hvilket igen giver et nyt perspektiv til hobbyen.

– De forskellige størrelser af modeltog, drevet på strøm, damp og mekanisk.

Den største oplevelse

Tidligere var alle modeltog styret analogt, men i dag er det også muligt at koble banerne til computer og telefoner, og det giver store oplevelser, fordi man kan bygge en hel jernbane, som man forestillede den sig i sin fantasi.

– Det var en stor oplevelse, da jeg endelig fik mulighed og plads til at opbygge min ”egen” fantasi-modeljernbane og have ni vognstammer til at køre samtidigt, uden sammenstød, da jeg bruger en computer til at styre mit modeltog, fortæller Ulrik R. Thomsen, der selv har boet i Taastrup tidligere, men nu bor i Ishø Landsby.

Har du et tip?

Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på kasper.ellesoe@sn.dk eller telefon 2619 9976

Man kan opleve mange forskellige jernbaner til udstillingen “Modeltog for Alle”. Foto: Ulrik R. Thomsen

Noget for alle

Når “Modeltog for Alle” kommer til Taastrup, håber arrangørerne på at skabe en familieoplevelse.

– Vi håber vi, at udstillingen kan medvirke til, at flere får interesse for hobbyen, som breder sig over en større palette, og måske kan det give flere medlemmer til nogle af de lokale klubber i området, siger Ulrik R. Thomsen og fortsætter.

Nogle lokale klubber

Her er nogle af de lokale klubber:

– Hørtoftebanen i Hedehusene.

– Modeljernbaneklubben H0 i Albertslund.

– Høje Taastrup Modeljernbane klub.

Det er forhåbningen, at man kan tiltrække mange glade gæster. Både dem, som ser sådan en udstilling for første gang, men også de mere hardcore modeljernbane-fans.

– Vi er sikre på, at der vil være noget for alle, siger Ulrik R. Thomsen

Det kan man se frem til

Ifølge Ulrik R. Thomsen, modeljernbaneentusiast er der meget at se frem til, når “Modeltog for alle” afholdes i Taastrup i april.

Der vil både være modeljernbaneklubber og forhandlere til stede.

– Det gode ved udstillingen er, at der er en masse at se på. Mange af klubberne har gjort sig umage og vil gerne vise deres hobby frem på bedste vis. Denne hobby mange facetter, og det betyder, at der ikke er en rigtig og forkert måde at gøre tingene på. Fælles er det, at man gerne deler ud af sin erfaring, og derfor er der utrolig megen information og inspiration at få med hjem, siger Ulrik R. Thomsen og fortsætter.

– Det fedeste er at se på de detaljerede landskaber, som er på mange af banerne. Det er også sjovt at se de steder, hvor nogle er i gang med at renovere et gammelt lokomotiv og modernisere det til nutidens standard, siger han.

Foto: Ulrik R. Thomsen

“Modeltog for Alle” blev første gang holdt i Taastrup Idrætscenter i 2019. Og det gik godt. Inden da blev den afholdt i Køge.

– Som gammel Taastrup-borger og tidligere medlem af TIK var det utroligt nærliggende for mig at forsøge at få udstillingen hertil, da den efterhånden havde vokset sig for stor til de rammer, der dengang var i Køge, siger Ulrik R. Thomsen.

Udstillingen afholdes skiftevis på Sjælland og i Jylland hvert andet år.

Deltag i Facebook-debatten

Klik dig ind på Lokalavisen Taastrups Facebook-side, og deltag i debatten og får daglige, friske nyheder fra dit nærområde.