I et boligforeningslokale på Taastrupgårdsvej 45, udspiller sig i disse måneder et 300 år gammelt mysterium, der bygger på historien om fire unge mennesker fra Vestegnen.
Mysteriet foregår i et såkaldt ”escape room”, der inviterer deltagerne ud på en nervepirrende tidsrejse fra 1600-tallet og frem til i dag, hvor de unge i kapløb med uret skal løse gåder, knække koder og finde skjulte nøgler til hemmelige døre, skabe og rum, i jagten på den lokale skat: ”Guldet i Hakkemosen”.
Hvad er et escape room?
Et Escape Room er et fysisk rum, hvor et hold deltagere skal samarbejde om at løse en mission bestående af en række gåder og opgaver på begrænset tid, typisk 60 minutter.
Det er Nationalmuseet og Kroppedal Museum som står bag projektet med titlen ”Det Samskabende Museum”, hvor Escape Room’et er omdrejningspunkt for en undersøgelse af, hvad der skal til for at styrke de unges interesse for danske museer.
Undersøgelsen tager udgangspunkt i de unges liv, og deres historier sættes i spil sammen med de fire personfortællinger, som er bygget op omkring en tidligere udstilling fra Kroppedal Museum.

Er med inde i maskinrummet
I løbet af projektperioden der løber frem til 1. juni, bliver de unge inviteret helt ind i maskinrummet, hvor udviklingen af fremtidens museumstilbud foregår. Gennem workshops, undervisningsforløb og pop-up udstillinger får de unge mulighed for at komme med gode ideer til nye indholds-, design- og formidlingsformater:
– De samskabende processer, hvor de unge bidrager med nye perspektiver og ideer til hvad vi som museum skal have på hylderne, hvis vi skal tiltrække det yngre publikum, er helt central for projektet, siger antropolog fra Nationalmuseet, Mikkel Heller.
– Ved at invitere de unge inden for og som museumsinstitution stille os til rådighed som fordomsfri samtalepartner, kan vi tilbyde et særligt frirum, hvor de unge bliver set, hørt og anerkendt som dem de er, uanset hvor deres forældre kommer fra, hvilken hudfarve de har, eller hvilket boligkvarter de er vokset op i. Samtidigt inviterer vi de unge med i nye fællesskaber på tværs af boligområder, kommuner og landsdele, som kan bidrage til at styrke og udvide deres kultur–historiske viden, dannelse og horisont, uddyber antropologen.

En lokal idé: Rullende rum i en campingvogn
Escape room-ideen, der kommer fra Ungerådet i Gadehavegård, har netop modtaget 80.000 kr. I støtte fra integrationsudvalget i Høje Taastrup Kommune til projektet “Det Rullende Escape Room”, der skal forankre og videreudvikle de aktiviteter, som Nationalmuseet og Kroppedal Museum har sat i gang i forbindelse med undersøgelsen.
Her skal lokale unge designe og bygge et mobilt Escape Room i en campingvogn, som kommer til at rulle rundt i hele kommunen på tværs af bydele og boligområder. De unges eget Escape Room har premiere den 14. maj til Gadehavefestivalen i Gadehavegård.
Blandt deltagerne i “Det Samskabende Museum” og “Det Rullende Escape Room” er unge fra Ole Rømer Skolen, Høje Taastrup Gymnasium, Taastrup City Gymnasium, Høje Taastrup Ungdomsskole, FGU Høje Taastrup, Klub Gadehaven, Klub 5’inn, Læringshuset og unge fra forskellige projekter som de boligsociale teams i Gadehavegård, Taastrupgård og Charlottekvarteret står bag.
Der er mulighed for at prøve Escape Room’et ”Guldet i Hakkemosen” hver tirsdag i marts måned. Gratis billetter for unge mellem 15 og 25 kan bookes via dette link på Nationalmuseet:
https://billet.natmus.dk/escape-room-i-hoeje-taastrup
“Det rullende Escape Room” inviterer på workshops for unge i Ungdomsskolen næste gang den 15. april. Det er gratis deltage, men billetter skal bestilles i forvejen på dette link:
https://billet.natmus.dk/byg-og-design-et-escape-room
Deltag i Facebook-debatten
Klik dig ind her på Lokalavisen Taastrups Facebook-side og deltag i debatten og få daglige, friske nyheder fra dit nærområde.