Høje-Taastrup: Arbejdsmarkedsudvalget godkendte i 2019 et ændret fokus på ungeområdet med henblik på at øge unges motivation for valg af erhvervsuddannelse. Det skete i samarbejde med Dansk Byggeri ved at sætte fokus på frafaldstruede elever på erhvervsskolerne samt fortsat sikre, at der er praktikpladser til elever med bestået grundforløb.
Nu ønsker man en ny treårig aftale fra januar 2023 til december 2025, fordi man betragter aftalen som gunstig og vigtig for de unge. Det siger formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Høje-Taastrup Marjan Ganjjou (K).
Hvad har man egentlig fået ud aftalen indtil videre?
– Vi har ikke fået en evaluering på det endnu, siger formanden.
Kommer der så en evaluering på et tidspunkt?
– Lige pt. er det ikke sat i gang, svarer Marjan Ganjjou.
Hvad kan man så have af forventninger til det?
– Det vigtige med aftalen er, at de unge skal motiveres her og nu. De kan ikke vente, så når de har et grundforløb, der er afsluttet, så skal de i gang med det samme. Ellers kan det ende med, at man aldrig kommer i gang, og det mener vi, at denne aftale er behjælpelig med, svarer hun.
Vil have klausuler
Byrådsmedlem Peter Faarbæk (S), der også er en del af arbejdsmarkedsudvalget i Høje-Taastrup Kommune, mener, at man skal sætte større krav for at få de unge i gang.
– Vi har foreslået flere gange, at der udarbejdes uddannelsesklausuler, når kommunen laver en byggeri- eller serviceaftale. Leverandørerne skal garantere, at de vil tage imod unge, lokale murere og tømrere. Men det har man ikke villet hos Dansk Industri, og det er derfor, vi i dag har en såkaldt partnerskabsaftale, som vi reelt set ikke kender resultatet af, siger Peter Faarbæk.
Høje-Taastrup Kommune har gennem de seneste 10 år haft en partnerskabsaftale med Dansk Industri både som en individuel partnerskabsaftale og senest som en tværkommunal aftale med deltagelse af Vallensbæk/Ishøj, NEXT Uddannelse København, 3F og Roskilde Tekniske Skole.
3 mål i aftalen
Den kommende aftale lægger således op til tre overordnede målsætninger:
1. Ved vejledning og oplysning kvalificere grundskoleelever og unge voksnes valg af uddannelse og motivation for at søge en erhvervsuddannelse
2. Indsatser ift. mangel på faglært arbejdskraft
• Fastholdelse af unge med et bestået grundforløb, herunder sikre lærepladser
• Unge ledige svende skal hjælpes ud på arbejdsmarkedet
3. Tættere samspil med grundskolen/udskolingen og FGU ift. erhvervsrettede spor:
• Tættere kobling mellem udskolings- og vejledningsaktiviteter i samspil med virksomhederne, samspil med Fremtidens Skole
• Kobling af samarbejdet med campusindsatsen
Send et tip
Har du et tip, er du altid velkommen til at kontakte mig på daniel.fonseca@sn.dk eller på tlf. 20243756
Hvad er din mening?
Deltag i debatten på Facebook-siden Lokalavisen Taastrup.