Kom med i over 100 meters højde: Se politiets “nye” arbejdsredskab

Kom med i over 100 meters højde: Se politiets “nye” arbejdsredskab

Indsatslederassist Jeppe Petersen er også dronefører ved Vestegnens Politi. Han fortæller, hvordan politiet for et par år siden begyndte at bruge droner. Foto: Kenn Thomsen

Foto: Kenn Thomsen

– Pas på, drone letter.

En summen fra propellerne begynder, og den syv kilo tunge propeldrevne maskine stiger hurtigt til vejrs.

Det er dronefører Jeppe Petersen, der demonstrerer, hvordan et af politiets relativt nye arbejdsredskaber fungerer.

Det er stort set hele døgnet rundt, at Vestegnens Politi har en dronefører på arbejdet. Dronerne kan blandt andet bruges til humanitære eftersøgninger. Foto: Kenn Thomsen Foto: Kenn Thomsen

Om politiets droner

Dronen, som Jeppe Petersen, flyver, vejer omkring syv kg.

Politiet har batterier med, som kan genoplades på stedet. På den måde kan man sikre, at man kan holde dronen i luften hele tiden.

Den kan flyve op i 100-150 meters højde.

Kameraet har en god zoom. Den kan optage video og tage billeder.

Der er klare regler for private, der flyver med droner. Politiet følger deres egen bekendtgørelse, der giver udvidede muligheder for brug af dronerne.

Dronen kan blandt andet søge med termisk kamera, så den kan opfange varmesignaler fra fx mennesker.

Dronen kan være i luften, kort efter indsatslederbilen Lima 10, hvor droneføreren ofte er med, er nået frem.

Dronerne bruges blandt anden til humanitære eftersøgninger, taktiske situationer og til at støtte beredskabet.

Politiet har forskellige droner.

For i 2019 begyndte Vestegnens Politi at tage droner i brug til forskellige lejligheder.

Vi er kørt fra politigården i Albertslund til et område nær Herstedhøje i samme by, hvor Jeppe Petersen viser, hvordan politiet for eksempel kan bruge dronerne.

Dronerne har blandt andet sin force, når det kommer til humanitære eftersøgninger.

– Hvis en person for eksempel er gået fra et plejehjem, kan en drone bruges som hjælp i eftersøgningen, siger Jeppe Petersen.

Se video af dronen, der letter herunder:

Sådan ser dronen ud, når den er i luften. Foto: Kenn Thomsen Foto: Kenn Thomsen

Hjælper politihundene

Her er politiets vigtigste redskab politihundene, som med deres næser kan opsnuse mennesker, men dronerne kan støtte op.

– Hundene er eksperter i den slags, men med dronen kan jeg hjælpe med eftersøgningen oppefra og hurtigt overflyve et stort, åbent område, mens hundene kan bevæge sig ind i for eksempel en skov. På den måde kan vi støtte hundepatruljer og eftersøge hurtigere, og så spiller vi vores kort bedst muligt, forklarer Jeppe Petersen, der udover at være dronefører også er indsatslederassistent.

Han er glad for, at han kan støtte de firbenede eksperter.

– Jeg har været med ude til en eftersøgning, hvor vi har fundet en bortgået person. Det var ikke mig, der fandt vedkommende, men jeg kunne støtte op om hundepatruljerne. Selvom det ikke er mig, der finder en bortgået person, er det enormt tilfredsstillende, at min indsats kan gøre, at hundene kan bruge deres kompetencer bedst muligt. Eksempelvis inde i skoven, siger Jeppe Petersen.

Sådan arbejder Jeppe Petersen med droner i humanitære eftersøgninger

1: Først skaber han et overblik over det åbne område, han skal eftersøge med sine drone.

2: Når han har overblikket, ved han, hvor der er potentielt farlige områder. Det kan være vandhuller, søer eller noget.

3: Derefter kigger han på steder, som det ville være naturligt for en person at søge bevæges sig på eller til. Det kan være bålpladser, stier eller borde-bænkesæt.

I brug til Brøndby-kampe

Politiet er generelt sparsomme med at dele oplysninger om ressourcer og bemanding, men det er stort set i alle døgnets timer, at Vestegnens Politi har en dronefører på arbejde, som kan rykke ud, hvis det bliver nødvendigt.

Udover humanitære eftersøgninger kan politiets også bruge droner til taktiske indsatser, til at tjekke gerningssteder oppefra, eller når der for eksempel er fodboldkamp på Brøndby Stadion.

– Ved større hændelser som for eksempel fodboldkampe eller demonstrationer kan vi følge en menneskemængde fra luften, uden at vi skal følge dem til fods. Vi kan have det taktiske overblik og planlægge vores indsats blandt andet ud fra dronebilleder, forklarer Jeppe Petersen.

Vi fik lov at høre om, hvordan Vestegnens Politi bruger droner som et arbejdsværktøj på en snekold dag i december 2022. Foto: Kenn Thomsen Foto: Kenn Thomsen

Har du et tip?

Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på kasper.ellesoe@sn.dk eller telefon 2619 9976

Jeppe Petersen viser et dronebillede af det sted, hvor han står. Tjek de sorte prikker på den hvide sti. Foto: Kenn Thomsen Foto: Kenn Thomsen

Sikkerhed i højsædet

Men hvis man bare går og tror, at det er sjov og ballade at bruge droner i politi arbejde, så tro om igen. For at være dronefører hos politiet stiller store krav til sikkerheden.

– Noget af det allervigtigste er at minimere risikoen for, at noget går galt, når vi har dronerne i luften, siger Jeppe Petersen.

Derfor har han også taget en særlig dronefører-uddannelse over fem dage. Og så træner han jævnligt manøvrering af dronen og sikkerhed – og risikominimering. Og inden hver flyvning bruger han også tid på en funktionskontrol.

– Det er super vigtigt, at vi gør det rigtigt. Det er teknologi, vi bruger, og ligesom bremserne på en bil kan svigte, så kan en drone svigte. Derfor flyver vi i udgangspunktet ikke inde over menneskemængder, men ved siden af eller rundt om. Det er noget, vi træner hele tiden, siger Jeppe Petersen og fortsætter.

– Og ligesom patruljebilerne bliver sendt på værkstedet og får tjekket bremserne, så bliver dronerne også jævnligt tjekket. De bliver også afskrevet over en periode, for de skal være helt klar, når vi skal bruge dem. De må ikke blive for “gamle”.

Drone sørgede for, at man undgik redningsaktion

Jeppe Petersen fortæller om en episode, hvor politiets drone blandt andet kom til sin ret:

Under en storm fik politiet en melding om en løsrevet båd i København og var drevet ud mod vandet ud for vindmøllerne Avedøre-værket. Her sendte politiet en drone i luften for at undersøge båden, og om nogen var i knibe.

Det var ret svært på grund af vinden, og men da dronen kom derud, kunne man se, at der ingen mennesker var om bord, blandt andet fordi motorvejen var oppe. Derfor behøvede man ikke at sætte en redningsaktion i gang. Meldingen røg ud til myndighederne, og hver gang der kom en anmeldelse fra nogen, der havde set den løsrevne båd, så vidste alle relevante parter, at den var der styr på, og den kunne reddes i land, når stormen var ovre.

– Ligesom bremserne på en bil kan svigte, så kan en drone svigte. Derfor flyver vi i udgangspunktet ikke inde over menneskemængder, men ved siden af eller rundt om. Det er noget, vi træner hele tiden, siger Jeppe Petersen, dronefører ved Vestegnens Politi. Foto: Kenn Thomsen Foto: Kenn Thomsen

Det er da sjovt

Når politiet har droner i luften, har man nogle særlige beføjelser i forhold til civile, men det betyder ikke, at de bliver benyttet.

– Jeg må for eksempel gerne flyve over en menneskemængde, men jeg vil helst undgå det – netop for at minimere den her risiko. Jeg gør det kun, hvis det er strengt nødvendigt, siger Jeppe Petersen, der har været indsatsleder-assistent i 10 år.

Han er glad for, at ledelsen hos Vestegnens Politi har taget idéen om brugen af droner til sig bakker op, fordi det ifølge Jeppe Petersen er et godt arbejdsredskab, der giver gode muligheder i forskellige situationer.

Og så er det selvfølgelig også en anderledes opgave at styre en drone frem for en patruljebil.

– Selvfølgelig er det spændende, og teknologien raser af sted. Det er da sjovt at være med på den bølge, fortæller Jeppe Petersen, der ikke flyver med droner uden for arbejdet hos Vestegnens Politi.

Deltag i Facebook-debatten

Klik dig ind på Lokalavisen Taastrups Facebook-side, og deltag i debatten og får daglige, friske nyheder fra dit nærområde.