For et år siden begyndte 10.000 husstande at sortere affald – Sådan går det nu

For et år siden begyndte 10.000 hustande at sortere affald: Sådan går det

Lars Koch, affaldschef i Høje-Taastrup Kommune fortæller, hvordan det går med affaldssorteringen i Høje-Taastrup. Foto: Kasper Ellesøe

1. januar 2022 skulle samtlige villaer og rækkehuse og andre haveboliger begynder at sortere deres affald i op mod ti affaldstyper.

Det begyndte med masser af spørgsmål og flere end 1.000 borgerhenvendelser i løbet af den første uge om sorteringen.

Og så var der udfordringer med, at affaldsbeholderne blev fyldt med vand, når det regnede og sneede.

De otte fraktioner

Her er de otte fraktioner, som borgerne i Høje-Taastrup skal sortere i.

  • Mad
  • Plast (Både blød og hård plast, og herunder også blandt andet mælke- og juicekartoner)
  • Glas
  • Metal
  • Papir
  • Pap
  • Rest
  • Farligt affald

Derudover har kommunen også storskraldsordning og afhentning af haveaffald.

Alle haveboliger har tre tokammer-beholdere stående og mulighed for en ekstra beholder til pap. Derudover en rød kasse til farligt affald.

Årsagen blev fundet, og det fylder ikke længere, fortæller Lars Koch, affaldschef i Høje-Taastrup Kommune.

– Overordnet set går det rigtig godt, og vores genanvendelsesprocent er steget et ordentligt nøk, og det var også meningen, siger Lars Koch og fortæller, at man er gået fra, at det før var 29 procent af affaldet, der blev genanvendt til, at det nu er 44 procent.

Da affaldsordningen sidste år blev skudt i gang, var der problemer med vand i beholderen. Det skyldtes en spray, som blev sprayet på under produktionen, der gjorde at vandet samlede sig i store dråber på beholderne, som røg ned i dem og gjorde affaldet vådt. Her er det Lars Koch, der viste de nye skraldespande frem sidste år. Foto: Kasper Ellesøe

Deltag i Facebook-debatten

Klik dig ind på Lokalavisen Taastrups Facebook-side, og deltag i debatten og få daglige, friske nyheder fra dit nærområde.

Udfordringer med adgangsveje

Når man har en havebolig er der krav til, hvor man må have sine affaldsbeholdere stående, så de er muligt for renovationsmedarbejderne at tømme dem. De skal blandt andet stå på et plant underlagt og ikke på et underlag af skærver eller sten.

– Her er der stadig udfordringer. Vi er ved at finde balancen sammen med renovatøren for, hvad der er acceptabelt. Der er nogle borgere, der måske ikke har mulighed for at bruge en sum penge på at lægge fliser. Det skal give mening for borgerne, men vi skal også tage hensyn til renovationsmedarbejdernes arbejdsmiljø. Alt det skal balancere, og det bruger vi noget tid på, siger Lars Koch.

Selv når det er en lille andel af husstandende, der har den slags problemer, så giver det en del arbejde.

– Det kan godt være, det kun er 1 ud af 50 boliger, hvor der er udfordringer, men det bliver altså 200 boliger, hvis man ganger op, siger Lars Koch.

Han fortæller, at det også presser medarbejderne, der henter affald i blandt andet rækkehusbyggerier som Runeparken i Taastrup, hvor der ikke er parkeringsplads ud for hver bolig. Her skal de gå langt med affaldsbeholder for at tømme dem, og det bruger man tid på.

Der er i alt omkring 20.000 boliger i Høje-Taastrup.

10.000 af dem er såkaldte haveboliger med individuelle løsninger, mens de øvrige 10.000 har fælles løsninger, fordi der er tale om etagebyggeri eller lignende.

Har du et tip?

Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på kasper.ellesoe@sn.dk eller telefon 2619 9976

Næsten i mål

Etageboligerne skal selvfølgelig også sortere affald, og her begyndte ordningen faktisk, før havebolig-ejerne skulle sortere.

– Der er stadig nogle steder, hvor man endnu ikke kan sortere sit affald. Vi er ikke nået helt i mål endnu, men tæt på, siger han.

Han har tidligere fortalt, at corona gjorde, at tidsplanen skred, og derfor nåede man ikke i mål i slutningen af 2021, som ellers var planen.