Fire generationer bor i Gadehavegård

Bent Eriksen og Bente Bentzen har begge boet i Øksen i 40 år. Bente Bentzen er så heldig, at også hendes datter, barnebarn og oldebarn bor i området.
Bent Eriksen og Bente Bentzen har begge boet i Øksen i 40 år. Bente Bentzen er så heldig, at også hendes datter, barnebarn og oldebarn bor i området.

Bent Eriksen og Bente Bentzen har begge boet i Øksen i boligområdet Gadehavegård i 40 år – ligeså længe boligafdelingen har eksisteret.

Bente flyttede til den nye bebyggelse i december 1976 med sin mand, byggeriet var knapt færdigt, det sneede og området flød stadig med byggerod og mudder. Men Bente kom fra en lille lejlighed på Nørrebro, og var rigtig glad for den fine lejlighed og den nye altan.

»Det var som at flytte på landet dengang- man stod udenfor og kunne se marker og køer hele vejen ned til kirken.« I dag bor både Bentes datter, barnebarn og oldebarn også i bebyggelsen, og Bente fremhæver da også sit gode netværk til familie og venner, som en af fordelene ved at bo i kvarteret.

I en anden opgang i Øksen flyttede Bent ind til sin kæreste i sommeren 1977. Han var vokset op på en gård i Tune, og flyttede ind i en stuelejlighed med have, for som han siger:

»Når man kommer fra landet, så må man have noget jord at rode i.« Bent og kæresten blev gift og fik to børn, og sønnen fik sidenhen selv i en periode en lejlighed i bebyggelsen, men i dag bor begge børnene et andet sted.

Bent og Bente er enige om, at de kendte deres naboer bedre for 40 år siden end de gør i dag.

»Jeg husker, hvordan vi engang holdt en fest, og da naboen var de eneste i opgangen, som havde farvefjernsyn, så kørte vi det ind til os midt i festen, og sad sammen og så Matador,« fortæller Bent.

Dengang lånte man ting af hinanden, man hjalp hinanden, og man snakkede med sine naboer. I dag er det lidt sværere at lære naboerne at kende synes Bent – nogle taler jo ikke så meget dansk, og derfor kan det være svært at snakke sammen.

Og hvorfor bor Bente og Bent så stadig i Gadehavegård efter 40 år, og efter at afdelingen i 2012 kom i mediernes søgelys og på ministeriets liste over udsatte boligområde?

»Men her er jo trygt. Hvis man selv hilser på 'ballademagerne', så er de jo ok, og jeg er rigtig glad for min lejlighed, og for mit netværk herude. Man skal selv være med til at skabe det, og man skal få noget godt ud af det og tænke positivt,« siger Bente, hvorefter hun med overbevisende stemme går i gang med at overtale Bent, til at komme ned i formiddagscafeen hver onsdag og drikke kaffe med en masse andre søde naboer i Gadehavegård.