Drak tre liter cola om dagen og vejede 112 kg: Et brev ændrede Steens liv

Steen Poul Pedersens liv blev ændret, da han kom ud og spillede golf med andre med kroniske sygdomme.

Drak tre liter cola om dagen og vejede 112 kg: Et brev ændrede Steens liv

Steen Poul Pedersen har ændret sit liv, efter han begyndte at spille golf. Foto: Susanne Simonsen

I 2020 modtog Steen Poul Pedersen et brev, som kom til at få afgørende betydning for hans liv.

Inden vi kommer til indholdet i brevet, så spoler vi tiden tilbage til 63-årige Steen Poul Pedersens barndom.

Da han var barn, fik søsteren konstateret diabetes, da hun var syv år gammel, så han har haft sygdommen tæt inde på livet det meste af sit eget liv.

I 2011 fik Steen Poul Pedersen selv konstateret diabetes. Men han har type-2, der kan udløses på grund af usund livsstil.

– Der er slet ingen tvivl om, at det er dårlig livsstil. Jeg opdagede det ved, at jeg begyndte at tisse meget og var træt. Og jeg har ikke levet sundt, fortæller han og giver et eksempel.

– Så jeg var godt klar over, at den var gal. Jeg drak halvanden til tre liter cola med sukker om dagen og var meget stillesiddende. Jeg kan ikke gå en tur i skoven bare for at kigge på træer, siger han.

Her ses Steen Poul Pedersen på en rejse til Island tilbage i 2016. Foto: Susanne Simonsen

Var nødt til at ændre livsstil

Straks da han fik diagnosen i 2011 tog han affære og begyndte at ændre sit liv.

– Da jeg fik diagnosen stoppede jeg fra den ene dag til den anden med at drikke sukkerholdig cola. Det var jeg nødt til. Jeg skulle gøre noget. Og jeg kunne i hvert fald starte med colaen, og nu er der også kommet mere salat og mindre slik, og jeg tænker generelt meget mere over, hvad jeg spiser, siger han.

Har du et tip?

Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på kasper.ellesoe@sn.dk eller telefon 2619 9976

Et vigtigt brev

Og så vender vi tilbage til brevet. Udadtil så det ikke ud af meget. Men brevet kom fra Diabetesforeningen og var et tilbud om at komme ud og spille golf for en særlig målgruppe af personer med kroniske sygdomme.

Steen Poul Pedersen faldt inden for målgruppen. Han havde i årene op til været gennem tre svære depressioner, som havde gjort ham indadvendt, og han var isoleret derhjemme. Og for ham var motion bare et ord i ordbogen.

– Jeg havde det rigtig dårligt. Jeg har altid været udadvendt, men nu var jeg pludselig helt indadvendt, siger han og fortæller, at han inden for de seneste år også har fået konstateret ADHD, som han nu medicineres mod.

– Min kone sagde: “Det skal du da gøre. Kom nu.” Lidt bævende tog jeg af sted, fortæller Steen Poul Pedersen, der mødte op i Hedeland Golfklub.

– Vi blev taget virkelig godt imod. Og nu er jeg fuldstændig bidt af golfen. Så ja det brev havde en sindssyg stor betydning og har vendt fuldstændig op og ned på mit liv. Nu har jeg det bare helt fantastisk, siger han.

På Golfbanen finder Steen Poul Pedersen sig til rette. Og de mange kilometer på golfbanen har betydet et vægttab på 20 kg. Foto: Susanne Simonsen

Deltag i Facebook-debatten

Klik dig ind på Lokalavisen Taastrups Facebook-side, og deltag i debatten og får daglige, friske nyheder fra dit nærområde.

1000 km om året

63-årige Steen Poul Pedersen har siden taget køllerne over armen og bevæget sig rundt i Hedeland for at få den lille kugle i hul, og i 2020 og 2021 gik han over 1000 km i Hedeland om året. Det har medført et vægttab på over 20 kg. Han gik fra at veje 112 kg til at ramme 92. Målet er at nå 80 kg.

Og han håber at tage yderligere et skridt mod vægtmålet, når golfsæsonen rigtig går i gang her i foråret. Dels spiller han med et par andre fyre, der har diabetes, og så er han frivillig hjælper på holdet “Golf for personer med kroniske sygdomme”, som starter op igen den 12. april i et samarbejde mellem Høje-Taastrup Kommune, Hedeland Golfklub og Dansk Golfunion.

Golf for personer med en kronisk sygdom

I et samarbejde med Høje-Taastrup kommune tilbyder Hedeland Golfklub et gratis 4-ugers forløb, hvor man kan prøve golf, hvis man lider af en kronisk sygdom eller har været gennem et forløb hos Sundhedscenter Espens Vænge.

Forløbet begynder 12. april, og foregår også 19. april, 26. april og 3. maj. Alle dage fra klokken 13 til 16.

Det er gratis at deltage for målgruppen, og man kan låne udstyr i klubben.

Tilmelding sker hos Hedelands Golfklub.

En del af fællesskab

Steen Poul Pedersen synes stadig ikke, det er fedt bare at gå en tur i skoven, men han finder sig til rette på golfbanen, hvor der også er masser af frisk luft.

– I golfklubben bliver man en del af fællesskabet, og nu er der pludselig et formål – at få den her lille bold i hul, og det er skide sjovt. Og så viser det faktisk, at der ikke skal ret meget til for at ændre sit liv, siger Steen Poul Pedersen.