Det sker i 2023: De største skatte og en ny stjerne

Historie: Med udgangspunkt i årets udstillinger er Kroppedals foredrag i 2023 programsat.

Vær forberedt på ’mørkt stof og mørk energi’

Lars Occhionero er museumsinspektør med speciale i astronomi og astronomihistorie på Kroppedal Museum. I 2023 holder han blandt andet et foredrag om Tycho Brahe. Foto: Kenn Thomsen

Foto: Kenn Thomsen

Høje-Taastrup/Vestegnen: Kroppedal Museum har en foredragsrække klar til det nye år, der dækker alt fra stjernerne i højden og den mest kendte danske astronom til museets arkæologiske udgravninger i dybderne. Samt fokus på én af Vestegnens byer, og den vej der i 250 år har været bindeled mellem København og Sjælland.

Stjerneaftener er hvert år fast inventar på Kroppedal Museum, der blandt andet huser effekter fra 1700-tals astronomen og ingeniøren Ole Rømer, der havde sit landobservatorium på Kroppedals jord. Foto: Kenn Thomsen

Stjerneaftener og universet i børnehøjde

Årets faste astronomiske foredrag “stjerneaftener” er planagt for årets første tre måneder. Hver gang er det kl. 19-21 på museet.

Den 25. januar 2023 holdes årets første stjerneaften med emnet “Kometer og tyngdekraften”.

I skolernes vinterferier i ugerne 7 og 8 er der også sat tid af til børnestjerneaftener “Universet i børnehøjde” – her plejer emnet at være frit og aftenen tager form efter de spørgsmål, børnene gemmer på. Det er henholdsvis 15. februar 2023 og 22. februar 2023.

Den 15. marts er der igen fokus på det voksne publikum og emnet “Kosmologi, mørkt stof og mørk energi”.

Til hver stjerneaften vurderes det, om det er stjerneklart og relevant at tage museets teleskop i brug.

Lars Occhionero er museumsinspektør med speciale i astronomi og astronomihistorie på Kroppedal Museum. I 2023 holder han blandt andet et foredrag om Tycho Brahe, ligesom det også ofte er ham, der står for stjerneaftenerne. Foto: Kenn Thomsen

Fokus på Danmarks mest kendte astronom

En af årets store udstillinger på Kroppedal Museum åbner i begyndelsen af februar i anledning af, at det er 450 år siden, at Tycho Brahe skrev om sin opdagelse Stella Nova – en ny stjerne i stjernebilledet Cassiopeia.

Udstillingen sker i samarbejde med Syddansk Universitet. Museumsinspektør Lars Occhionero fra Kroppedal fortæller om “Tycho Brahe: Astronom, alkymist og adelig” den 29. marts 2023 kl. 19.00-20.30.

Museumsinspektør ved Kroppedal Museum og arkæolog Bo Jensen ses her. Han er én af de arkæologer, der skal holde foredrag i 2023. Foto: Peter Andersen

Hvad jorden gemmer af skatte og historier

Kroppedal Museum har det arkæologiske ansvar for hele Storkøbenhavn, så det er én af museets væsentlige opgaver. Den 1. februar vil to af museets arkæologer Susan Pallesen og Bo Jensen fortælle om “Highlights fra Kroppedal Museums udgravninger i 2022” kl. 19-20.30.

Den 10. maj kl. 19-20.30 handler et foredrag om “Metaldetektorfund – en kilde til ny viden”. Det er Céline Vacher, der er danefæ-ansvarlig på Kroppedal Museum, som fortæller.

Til oktober åbner døren igen ind til den arkæologiske verden på Kroppedal, når museumsinspektør Lotte Sparrevohn den 11. oktober kl. 19-20.30 holder “Et arkæologisk foredrag om Kildedal”.

Arkivleder Troels Øhlenschæger har sit daglige virke på Bredekærgård, hvorfra han arbejder Albertslunds og Ishøjs historie. I 2023 skal han blandt andet holde foredrag om Albertslund frem til 1973, hvor kommunen dannes. Foto: Jørgen C. Jørgensen

Forstaden og en vej med 250 år på bagen

To lokalhistoriske jubilæer i 2023 udløser flere foredrag og en udstilling i løbet af året.

“Lunden fra oven: Albertslund før og efter 1973” er en dronefoto-udstilling, der fejrer Albertslund Kommunes 50 års jubilæum i 2023.

Den 7. juni vil lokalarkivleder Troels Torp Øhlenschlæger fortælle om Albertslunds tilblivelse mellem år 1847 og 1973 under et foredrag med samme titel som udstillingen. Det sker kl. 19-20.30.

Ugen efter den 14. juni tager museumsinspektør Kirsten Egholk over og bringer historien op til nutiden ved at fokusere på de seneste 50 år i Albertslunds historie.Det sker kl. 19-20.30.

Nok er 50 år lang tid, men 250 år er endnu mere, og Roskildevej – bindeleddet og den historiske hovedvej mellem København og Roskilde – har eksisteret siden 1773. Langs Roskildevej finder man Vestegnens nuværende kommuner, der afløser hinanden som perler på en snor, når turen går mod enten København eller Roskilde. Den 250-årige milepæl fejres med et foredrag af Kroppedal Museums museumsleder Mads Thernøe den 13. september kl. 19.00-20.30.

Har du et tip?

Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på lisbeth.jansen@sn.dk eller redaktionen på taastrup.red@sn.dk

Deltag i Facebook-debatten

Klik dig ind her på Lokalavisen Taastrups Facebook-side og deltag i debatten og få daglige, friske nyheder fra dit nærområde.