Denne dag blev det originale guldhorn sjovt nok fundet i Høje-Taastrup

1. april: Den lokale Callisto Festival havde traditionen tro fundet på en skør og kreativ aprilsnar.

Denne dag blev det originale guldhorn sjovt nok fundet i Høje-Taastrup

’Det originale guldhorn’ bliver her fremvist ved Taastrup Vandtårn. Foto: Henrik Pedersen

Callisto Festivallen går hvert år all in på en gennemført aprilsnar. I diverse lokale Facebook-grupper og i henvendelse til den lokale presse har det de seneste uger lydt, at Callisto Festivallen i samarbejde med Nationalmuseet lørdag den 1. april ville fremvise et fund ved vandtårnet i Høje-Taastrup, der ville få stor betydning for Danmarkshistorien.

Og det blev en rigtig sjov dag i lørdags for de over 100 nysgerrige borgere, der var mødt op ved Taastrup Vandtårn.

Klokken 12 penslede arkæologerne det sidste af mulden væk og “afslørede”, at det originale guldhorn fra Jernalderen har ligget begravet i Høje-Taastrup lige ved Vandtårnet.

Det har gennem tiden skabt mange sjove events på netop denne dag. I modsætning til mange andre aprilsnarre denne dag, fører Callistos frivillige den ud i livet som en slags happening

Juncker Thomsen, talsand Callisto Festival

Som mange ved, blev det stjålet i 1802 fra Kunstkammeret i København, og ifølge historiebøgerne smeltet om til øreringe. Guldhornenes kopier kan nu ses på National museet, men i lørdags blev det ene af de originale guldhorn hevet frem og stolt vist rundt foran publikum på et sølvfad.

– I København har de kopier – i Høje-Taastrup har vi originaler, lød det fra Callisto-talsmanden Juncker Thomsen.

Aprilsnarren var gennemført og her kan man se, hvordan arkæologerne graver guldhornet frem. Foto: Henrik Pedersen

Samarbejde med museer

Aprilsnarren var arrangeret i samarbejde med Nationalmuseet, og arkivleder Troels Oehenslæger fra Kroppedal Museum gik på podiet og fortalte om Guldhornenes historie og nogle af de sagn, der er forbundet med Guldhornene samt det efterfølgende tyveri.

Han citerede fra det kendte digt om Guldhornene og fortalte historien om tyveriet i 1802 af de kendte guldhorn. Samtidig føjede han stor interesse for at få det nye Taastrup-fund til Kroppedal Museum.

Den fungerende borgmester Kurt Scheelsbeck var også med på spøgen.

Han fortalte, at historiebøgerne omtaler en enkelt begivenhed fra Høje-Taastrup, nemlig at den såkaldte “Roskildefred” blev aftalt i Høje-Taastrups præstegård, og nævnte, at man med det nye Taastrup-fund kunne lægge afstand til ’den pinlige aftale’ i 1658, hvor Danmark mistede store dele af Sydsverige.

Han mente, at Taastrup-fundet kunne få en ny plads i historiebøgerne og overskygge aftalen fra præstegården.

Den fungerende borgmester Kurt Scheelsbeck var stolt af fundet, hvilket inspirerede ham til at fremlægge en meget visionær ide. Foto: Henrik Pedersen

Vild plan

Efterfølgende fremlagde han en vild plan.

– Vi står nu med to rådhuse. Jeg foreslår at "det gamle rådhus på Bygaden" ombygges til en filial under Nationalmuseet. Her kan vi så opbevare Guldhornet, proklamerede Scheelsbeck til stor jubel for de mange fremmødte.

Det var kun det ene guldhorn, som blev fundet af Callisto frivillige, og der opstod hurtigt rygter om, at det andet af Guldhornene sikkert også burde lægge begravet ved Taastrup Vandtårn. Der var dog ingen som begyndte at grave efter det.

– Callisto Frivillige elsker simpelthen 1. april, og så vidt vides, er det vist ikke andre steder i Danmark, hvor man fejrer 1. april ved at føre aprilsnar ud i virkeligheden, siger talsmanden Juncker Thomsen, der retter en stor tak til de frivillige, som altid knokler og fører de tossede idéer ud i livet.

De mange fremmødte børn fik balloner og rød sodavand, ligesom de fik lov til at se guldhorndet helt tæt på. Foto: Henrik Pedersen