Debat: Genbrug går for langsomt

Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
  Nedrivningen af dele af boligområdet Taastrupgaard går nu ind i sin afsluttende fase. Alt det indvendige er skrællet ud, så nu går det grove arbejde i gang - vi har fået lov til at komme ind bag hegnet og kigge med
Foto: Kenn Thomsen Nedrivningen af dele af boligområdet Taastrupgaard går nu ind i sin afsluttende fase. Alt det indvendige er skrællet ud, så nu går det grove arbejde i gang – vi har fået lov til at komme ind bag hegnet og kigge med Sjællandske Medier

Torben Kjær, Regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden (EL)

Den 25. september skrev sn.dk/taastrup om Høje Taastrup Kommunes prioritering af genbrugsmaterialer til byggerier, der er glimrende.

Det kan dog undre, at man opfinder den dybe tallerken endnu engang og ikke har lært af fortiden. Jomfruelige materialer bliver et større og større problem at fremskaffe, da aflejringerne fra istiden ikke er uendelige, og man kommer tæt på bebyggede områder.

Det kan undre, at man ikke lærte af byggeprojekt i 1983, som blev kaldt verdens største genbrugsprojekt. Man gravede en 3,6 km lang startbane i Københavns Lufthavn op og byggede en ny i det samme tracé.

Asfalten blev fræset af og genbrugt til den nye bane, og betonbanerne under blev knust ned til stabilgrus og indbygget i den nye bane før asfalten. Man opsatte både knuseværk og asfaltværk i lufthavnen til formålet.

Ud over de mange tons sparede jomfruelige materialer sparede man landevejene for 65.000 kørsler med 40 tons lastbiler. Her 37 år senere taler vi stadig om genbrug af byggematerialer, som om det er noget helt nyt, hvor sandheden er, at man har været ualmindeligt sløve, da genbrug ikke har været tænkt ind i byggerier.

Genbrug bør indgå som kriterie ved alle større byggeprojekter.