DEBAT: Danskerne skal sluge De Radikales bitre pille

Af Søren Grøn, Afdelingsformand 3F Høje-Taastrup, og Eva Obdrup, Forretningsfører i 3F’s A-kasse.

Søren Grøn er afdelingsformand i 3F Høje-Taastrup, og han mener, at De Radikales plan rammer de almindelige lønmodtagee. Foto: Joachim Rode

Søren Grøn er afdelingsformand i 3F Høje-Taastrup, og han mener, at De Radikales plan rammer de almindelige lønmodtagee. Foto: Joachim Rode

Onsdag den 10. august fremlagde De Radikale deres plan for Danmark i 2030. I den anledning vil vi gerne indledningsvis starte med at rose partiet. Planen er nemlig spækket med ærlighed. Til gengæld er der desværre ikke meget kærlighed over for almindelige lønmodtagere, som tydeligvis ikke er målgruppen, når man læser planen. Hvis man ellers orker at læse forbi de glittede radikale overskrifter. For almindelige lønmodtagere er planens indhold nemlig hård læsning.

Det gamle husmandspartis drøm frem mod 2030 indebærer en hurtig, total afskaffelse af efterlønnen. Ærgerligt for de knapt 300.000 danskere, som hver måned troligt betaler deres efterlønsbidrag i håb om ikke at skulle knokle sig halvt til døde på det danske arbejdsmarked. 3F er det forbund og a-kasse i Danmark med flest på efterlønsordningen. Efterfulgt af HK og FOA. Efterlønneren i dag er altså ikke tandlægen eller professoren, som ikke bøvler med andre skavanker end deres handicap på golfbanen. Men helt almindelige danske lønmodtagere.

”Men de kan jo bare gå på Arne-pensionen”, lyder svaret fra statskundskaberne, ph.d’erne, cand.comm’erne og kunsthistorikerne i den radikale folketingsgruppe.

Eva Obdrup er forretningsfører i 3F’s A-kasse, og mener også, at De Radikales foreslag mest er godt nyt for de velstillede. Foto: Joachim Rode Foto: Frikøbt af kunden fotografens navn skal pÃ¥føres: RODE IMAGES / Joachim Rode

Sandheden er dog, at Arne-pensionen opstod som et svar på en utilstrækkelig sikring af nogle nedslidte lønmodtagere på det danske arbejdsmarked. Ikke fordi den skulle overflødiggøre eksisterende tilbagetrækningsmuligheder! I dag har omtrent 40.000 danskere fået tildelt retten til at trække sig lidt tidligere fra arbejdsmarkedet – heraf omtrent 2.000 3F’ere. Det er godt. Men der er ti gange så mange 3F’ere, 20.000, som ville miste deres ret til efterløn med det radikale forslag. Yderligere 6.000 ville få en indskrænket efterløn.

Igen må man dog rose de radikale for ikke at gå stille med dørene. For partiet putter syre – ikke sukker – på den bitre pille, som hundredtusindvis af danskere må sluge, når de tvinges ud af en ordning, som de i årtier har betalt ind til. De radikale foreslår nemlig samtidigt, at danskerne skal arbejde mere og længere. Imens pengene blandt andet skal bruges på topskattelettelser. Værsgo at spise og velbekomme!

Man må på vegne af de radikale håbe, at forslagene appellerer til deres velstillede målgruppe. For blandt almindelige danskere er dette ikke positive perspektiver for Danmark anno 2030. Men dunkelt mørkeblå.

Find Lokalavisen Taastrup på Facebook

Find friske, lokale nyheder hver dag på Lokalavisens Facebook-side her og deltag i debatter baseret udelukkende på nyheder fra områder, der vedrører dig.

Kontakt os

Husk, at du også altid er velkommen til at kontakte redaktionen på vores redaktionsmail taastrup.red@sn.dk, som alle vores journalister tilgår.

Så, hvis der er noget, der går dig på, noget som bør ændres, noget som er helt hen i vejret eller bare noget, du undrer dig over, så del din nysgerrighed med os, og så kigger vi hjertens gerne på det.

Bare kontakt os på ovenstående mail.

Foto: Frikøbt af kunden fotografens navn skal påføres: RODE IMAGES / Joachim Rode