En 36-årig mand er dømt skyldig i en omfattende sag om blufærdighedskrænkelser mod 41 unge kvinder.
Manden udgav sig for at være en caster og lokkede piger og unge kvinder til at deltage i livecastings, hvor han snød nogle af pigerne til at smide tøjet og røre ved sig selv, eller han fik dem til at optage fotos og videoer af seksuel karakter og sende dem til ham.
Sagen blev dækket af DR i serien »Den falske caster«, hvor DR var i kontakt med en stribe kvinder, der alle er blevet udnyttet på samme måde.
Manden var i Retten i Hillerød tiltalt for i alt 44 forhold mod de 41 unge: 26 blufærdighedskrænkelser, 17 forsøg på blufærdighedskrænkelser og et forhold om besiddelse af børneporno. Alle fandt sted på mandens adresse i Hillerød mellem august 2016 og frem til maj 2020, inden han blev anholdt i juni 2020.
Sagen var for Retten i Hillerød frem mod 1. februar, hvor dommen blev afsagt, og den i dag 36-årige mand erkendte sig skyldig i alle forhold, så sagen blev behandlet som en tilståelsessag.
Startede i 2016
Første sag i rækken af tiltaler mod manden fandt sted 15. august 2016, hvor manden via Facebook kontaktede en 16-årig pige. Han udgav sig for at være casteren Elena Peters fra Elite Models og tilbød at caste pigen til modeljobs. Pigen deltog herefter i en livecasting via Skype, hvor manden blandt andet lokkede hende til at posere i undertøj, og han bad hende gå helt tæt på kameraet og slikke sig på læberne, står der i anklageskriftet.
Og sådan fortsatte manden ellers med at snyde piger og unge kvinder til at blotte sig og udføre seksuelle handlinger foran kameraet i årene derefter.
Undervejs udgav han sig for at være forskellige kvindelige castere og ’scouts’ fra modelbureauer eller filmselskaber og kontaktede de unge via enten messenger, mails eller på Facebook, også på sider som ’Gratis casting for skuespillere’ eller via castingsider som Onlinecasting.dk og statisten.dk. Han lokkede pigerne til at tro, at de ved at sende nøgenbilleder og -videoer af sig selv kunne komme i betragtning til skuespilroller i kommende film eller tv-serier.
Under castingen fik han pigerne til at smide tøjet, tage sig på brysterne, røre ved deres kønsdele, sætte kameraet op mellem deres ben, stønne og lignende. Flere af pigerne nægtede dog at udføre de ting, han bad om.
Var hans elever
Nogle af de unge, manden kontaktede, var hans elever på Frederiksborg Gymnasium & HF i Hillerød, fremgår det af dommen. I maj 2020 skrev han blandt andet en mail til en pige, som han underviste på gymnasiet, og lod som om, han var en caster ved navn Alex Easton fra Boss Casting. Han tilbød pigen modeljobs for Vi Unge og lokkede hende til at stille sig op i bar overkrop på et Zoommøde. Han prøvede også blandt andet at få hende til at stikke en finger i munden og simulere en orgasme, men det nægtede hun.
Manden er ikke længere ansat på gymnasiet, fortæller vicerektor Anders Jensen til Frederiksborg Amts Avis.
I DR-serien kom det frem, at manden brugte både stemmeforvrængning og lange, opdigtede manuskripter i sin jagt på at få kvinderne til at blotte sig og dele seksuelle videoer.
En af de unge fortæller også om, hvor gennemført mandens metoder som falsk caster var. Han havde blandt andet brugt en videooptagelse af en kvinde fra en reklame og ændrede med et redigeringsprogram sin stemme, så han lød som en kvinde. Efter de første optagelser brugte manden et stopur, som dukkede frem på skærmen. Så blev hun sat til at sige vulgære ord, slikke sig om munden, røre ved sig selv og lignende, mens uret tæller ned. Undervejs skrev den falske caster, at det skulle være vildere og mere.
Manden endte til sidst med at blive anholdt, da han efterlod flere digitale fodspor, og DR’s journalister fandt blandt andet frem til hans navn i det såkaldte metadata i de manuskripter og castinghæfter, han sendte til de unge kvinder.
I behandling
Manden har, siden han blev anholdt i 2020, gået til behandling på en sexologisk klinik med samtaler én gang om måneden, fremgår det af dommen. Allerede da politiet ransagede hans hjem, spurgte han dem, hvor han kunne få hjælp, og kontaktede egen læge næste dag og fik en henvisning til behandling.
Han får gavn af behandlingen og har ikke været været i kontakt med nogen piger siden 2020, fortalte han i retten ifølge dommen, og han vurderer, at han “er et andet sted i dag”.
En afhængighed
Manden svarede i 2020 på en lang række spørgsmål på skrift til DR’s journalister. Her sammenligner han sig med en stofmisbruger:
"Som stofmisbrugeren, der skal skaffe penge til sine stoffer, finde et ensomt sted at kunne tage sit stof osv, så er det hele processen, der bliver til en del af anhængigheden og ikke kun kicket ved at tage stoffet (…). Det er i virkeligheden en enorm byrde at gå ensom med en afhængighed som er så tabubelagt. Man lever på en måde et dobbeltliv. Det er ikke frygten for at blive opdaget, der er et problem – man vil jo i virkeligheden gerne opdages, så man kan få hjælp,“ skrev han og fortalte også, at han slettede alle billeder og videoer, efter pigerne havde sendt dem, fordi han fik dårlig samvittighed.
Betinget fængsel
Manden endte med at få en betinget dom på seks måneders fængsel, og han skal i de næste to år være under tilsyn af Kriminalforsorgen og være i sexologisk behandling. Samtidig forbydes han i tre år at kontakte børn under 18 år gennem internettet.
Retten lagde i dommen vægt på, at manden har krænket nogle meget unge kvinder, og at en del var elever eller tidligere elever, hvor han var ansat. Retten lagde også vægt på mandens systematiske og professionelle planlægning for at få kontakt til de unge, og at det foregik over fire år. Til gengæld lagde retten også vægt på, at han ikke har krænket kvinder siden foråret 2020.
Kontakt redaktionen
På Hillerød Posten og Frederiksborg Amts Avis bestræber vi os altid på at lave historier, der betyder noget for dig. Så har du en ide til en artikel eller et tip, så send en mail til redaktionen på red.hilleroed@sn.dk eller ring til os på telefonnummer 8888 4303.
Du kan også kontakte vores journalister direkte på nedenstående mailadresser:
Martin Warming, redaktør, martin.warming@sn.dk
Janne Mulvad, journalist, janne.mulvad@sn.dk
Mette Dolmer Thygesen, journalist, mette.thygesen@sn.dk
Johanne Wainø Topsøe-Jensen, journalist, johanne.wainoe@sn.dk
Per Skovkjær Sand, journalist, per.sand@sn.dk