Byrådssalen emmede af forventning og nysgerrighed lørdag formiddag. Mænd og kvinder, unge og ældre kom slæbende fra nær og fjern med deres ejendele – enten under armen eller i poser, papkasser, flyttekasser og fletkurve. DR er i gang med at optage »Guld i Købstæderne«, og i weekenden var DR-karavanen nået til Hillerød, hvor man kunne få vurderet sine ejendele og få et bud på, hvad de er lavet af, hvor de stammer fra og hvor gamle, de er.
Mange arvesager
Ude i venteområdet sad Karen Stahlschmidt med et præmiehorn, som har været hendes tipoldefars. På lågen står en landsoldat.
– Min tipoldefar Christian Frederik Willerup kom fra Hillerød, og han vandt hornet i en skyttekonkurrence i 1863. Jeg har arvet det efter min mor. Vi havde det altid stående i mit barndomshjem, men efter min mor døde, har jeg ikke haft det fremme, fortalte Karen Stahlschmidt.
Hun vidste allerede, at hornet er skænket af danskere i England i 1863 til skyttekonkurrencen for det står indgraveret på hornet, ligesom hun har fundet tekster om skyttekonkurrencerne i en gammel bog om Hillerød.
– Jeg har ingen forventning om, at det er noget værd. Jeg tror nu nok, at det har mere historisk værdi end det har værdi i kroner og ører, sagde hun.
– Vanvittigt spændende
David Utzon Frank fik de helt store smil på læben, da de to næste gæster kommer hen til hans bord. Aage Vestenholz var sammen med sin kone Ingen Jentoft kommet helt fra Dianalund for at få vurderet to skåle. Aage Vestenholz har arvet dem fra sin farfar, der også hed Aage Ventenholtz og var Karen Blixens morbror. Han købte dem dengang sammen med en masse andre ting i Østen.
– Det er vanvittigt spændende, det her. Det er meget sjældent, at man ser det her på de breddegrader, siger David Utzon-Frank. Han kan fortælle, at skålene stammer fra Siam, det nuværende Thailand, og at det er guldbowler fra omkring 1880-1890.
– Det er guldnieto og forgyldt sølv. Det er nærmest et stykke danmarkshistorie. Det har ikke være hr. Hvemsomhelst, der kunne købe ting som disse dengang. Ligesom kineserne er begyndt at købe deres ting hjem, så er også thaierne interesserede i at købe deres gamle ting, så jeg vil vurdere, at I kan få 4-6.000 kroner pr. styk for dem – måske mere, siger David Utzon Frank.
Han anbefaler dem at forsøge at sælge til en af de tre professionelle opkøbere, der står klar ved bordet ved siden af. Efter en budrunde, hvor hver opkøber får lov at give et bud, ender Mads Holst fra antikvitetsforretningen Greensquare med at få dem for 12.500 kroner.
– Det var mere, end vi havde troet håbe på. Vi har scoret kassen, griner Aage Vestenholz, der på forhånd bare var nysgerrig efter at finde ud af, hvad skålene var lavet af.
Ventetiden værd
Efter at have ventet i knap fire timer er det endelig blevet Karen Stahlschmidts tur til at komme ind at få vurderet sit præmiehorn.
Lars Fuglsang-Madsen fra Lauritz.com kigger grundigt på hornet gennem sin lille lup.
– Det virker bestemt som sølv – jo her er stemplet. Det er lavet af hofjuveler Dragsted i København i 1863. Det er rigtig smukt. Der er lavet mange typer drikkehorn i 1800-tallet, men den her støbning er god og solid, og med landsoldaten og historien om, at det er danskere i England, der har skænket hornet til den bedste skytte i skyttekonkurrencen, så vil jeg vurdere det til omkring 6-8.000 kroner, siger Lars Fuglsang-Madsen.
Ude på gangen gør Karen Stahlschmidt status efter en lang dag på rådhuset:
– Jeg var meget overrasket over, at det var så meget værd. Nu vil jeg gå hjem og tænke over, om jeg skal sælge det eller ej. Men det har bestemt været ventetiden værd, smiler hun.
I alt 400-500 personer var i weekenden igennem byrådssalen for at få vurderet deres ejendele.