Motionsvenner holder gamle unge

Foto: Lars_Skov, Signe Mereta Lauesen

Ellen på 93 år sidder og strækker sin ryg.

– Mine børn siger altid til mig »stræk ryggen, mor«, så det gør jeg 20 gange hver aften, inden jeg går i seng. Man er jo oldgammel, men det kan jo ikke være anderledes, siger Ellen, der ikke vil have sit efternavn i avisen.

Det er ikke let at blive gammel, man bliver lavere, og kan ikke nå de hylder, man engang kunne. Arme og ben bliver også besværlige at få til at makke ret, og bare det at skulle rejse sig fra en stol, kan blive en udfordring.

– Jo ældre man er, jo mere træning kræver det at holde sin muskelmasse ved lige, og bliver man syg og sengeliggende, mister man lynhurtigt en masse mobilitet, som kræver meget arbejde at få tilbage igen, siger Kirsten Dalgaard, der for 10 år siden startede den frivillige motionsforening Hillerød Motionsvenner.

Op og ned af stolen

Hillerød Motionsvenner henvender sig, som motionsformidlere, til ældre over 65, som er for svage til at følge almindelige motionshold. Det kan være på grund af sygdomme, handikap eller alderdom.

– Vi træder ind og hjælper den enkelte ældre med at lave øvelser på to-mandshold. Nogle gange sker det i forlængelse af den genoptræning, de får igennem kommunen, men også for at hjælpe den ældre med at vedligeholde de fysiske evner de har. Vi taler med de ældre om, hvad de gerne vil kunne, og så laver vi et individuelt program derudfra, siger Kirsten Dalgaard, der er stolt over, at statsministeren i sin nytårstale fremhævede stolemotion hos ældre som et godt initiativ.

– Stolemotion er kernen i træningen, da det er en effektiv og sikker måde for de ældre at vedligeholde deres kondition, styrke og fysiske kapacitet, siger Kirsten Dalgaard.

Nogle af øvelserne foregår ved, at den ældre skal rejse sig fra en stol, gå i en cirkel, og sætte sig ned igen. Andre øvelser handler om, at de skal løfte benene, mens de sidder ned. Nogle øvelser foregår også stående.

Ikke en kur

93-årige Ellens motionsven er Hanne Martinsen på 73 år. De kendte ikke hinanden på forhånd, men nu har de trænet sammen i 3,5 år. Ellen blev henvist til Hillerød Motionsvenner igennem Kirsebærbakken, da hun på det tidspunkt havde problemer med hofterne og gik med rollator. I dag har hun fået nye hofter og kan stort set klarer sig uden rollatoren.

– Jeg har før i tiden gået meget til badminton og har altid forsøgt at holde kroppen ved lige, men de dårlige hofter satte en stopper for det. Det betyder utroligt meget at komme i gang én gang om ugen, og holde nogle funktioner ved lige. Hanne kan ikke gøre mine ben mindre trætte, men nu kan jeg komme op af en stol igen, og jeg får ikke længere hjælp fra kommunen til for eksempel at tage støttestrømper på eller komme ud af sengen om morgenen. Jeg har fået min selvstændighed tilbage, siger den 93-årige Ellen, der på grund af træningen stadig kan klare sig i eget hjem.

Flere frivillige, tak

Hanne Martinsen meldte sig som frivillig, da Kirsten Dalgaard startede Hillerød Motionsvenner i 2005, og hun ser også samværet med de andre frivillig, som noget særligt.

– Vi samles nogle gange om året, hvor vi hygger og laver noget sjovt, siger hun og hvis det står til Kirsten Dalgaard, så kommer, der snart flere frivillige til.

– Der er gang i de ældre i Hillerød, og vi vil rigtig gerne have, at flere melder sig som frivillig. Lige nu er vi 21 frivillige, som træner med 22 ældre, men vi har altid ældre på venteliste, men ingen ledige frivillige. Der er også mange, der træne på hold i Frivilligcenteret, siger hun.