Lokal kunstner indtager Finland

Foto: Jimmy Rømer
Anitta Jonas fra Hillerød gør sig klar til et finsk kunsteventyr. Foto: Peter Søndergaard
Anitta Jonas fra Hillerød gør sig klar til et finsk kunsteventyr. Foto: Peter Søndergaard PSFoto

Kunstneren Anitta Jonas, der er bosat i Hillerød og har galleri og pop-up galleri i Holte, skal nu udstille i et galleri i Helsinki fra den 23. maj – 12. juni. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

– Jeg er simpelthen så glad og stolt, og jeg skal selv derop til den officielle fernisering den 25. maj. Jeg glæder mig helt vildt, jeg har nemlig aldrig været i Helsinki endsige udstillet i et udenlandsk galleri før, fortæller Anitta Jonas.

Aftalen kom i stand ved en tilfældighed, for da hun sidste år udstillede i Gallerie Zenit i Sølvgade i København, kom to finske fyre ind fra gaden, da de blev nysgerrige.

– De var ret vilde med malerierne og roste dem til skyerne. Jeg var selvfølgelig glad for de rosende ord og stod og talte med dem et stykke tid. Jeg spurgte den første af dem, hvad der bragte dem til København og om det var business eller pleasure, og han sagde begge dele. Jeg spurgte ham, hvad han lavede, og han svarede, at han arbejdede som seniorplanlægger på Finlands Nationalgalleri, fortæller Anitta Jonas og fortsætter:

– Det gav jo samtalen en helt ny dimension, og jeg var vildt stolt over, at han og vennen som arbejdede på et andet museum, syntes at mine malerier var rigtig gode. De sagde at de syntes at jeg skulle komme til Helsinki og udstille og vi udvekslede visitkort.

Et par uger senere skrev Anitta Jonas og forhørte sig, om han kunne formidle kontakt til nogle gallerier i Helsinki, og det ville han hellere end gerne.

– Et af gallerierne syntes rigtig godt om mine malerier og kontaktede mig derpå. Derefter gik det slag i slag, og for halvanden måned siden hentede galleriejeren fra Galleri Kajaste, som har gallerier i både Helsinki og Oulu, syv malerier til udstillingen i Helsinki. Tre uger senere ringede hun og sagde, at hun havde besluttet at lave en soloudstilling med mine malerier i stedet og bad mig sende syv mere.

Torsdag afleverede Anitta Jonas de sidste syv malerier til speditøren.

– Jeg er bare så glad og taknemmelig og tilfreds med livet. Jeg har været fuldtidskunstner siden oktober sidste år og har nu eget galleri i Holte og har også et stort pop-up galleri i Holte Midtpunkt hele sommeren. Jeg har så mange besøgende og folk er bare så positive og glade, forklarer hun.

Anitta Jonas har tit male-events med andre kunstnere i Holte Midtpunkt og lejer også en væg ud i Galleri AJ på Sofievej 6.

– I øjeblikket er det Winnie Grønholts malerier, man kan se, side om side med mine, siger hun.

Både Galleri AJ og pop-up galleriet i Holte Midtpunkt er åbent i weekenderne fra klokken 11-15.om lørdagen og klokken 12 – 15 om søndagen. Her kan man blandt andet se et maleri blive til.