Højskoleelever indsamler 65.000 kr. til Ukraine

Grundtvigs Højskole har haft et par temadage om Ukraine - og blandt andet været en tur til København, hvor de deltog i en markering ved de russiske ambassade.

Politikholdet på Grundtvigs Højskole var i sidste uge værter ved en auktionsaften til fordel for Røde Kors arbejde i Ukraine, hvor der blev udbudt tjenesteydelser med alt fra morgensang, koncerter og middage over kager til ganggruppemøder til hovedrengøring og pimpning af værelser, skriver højskolen i en mail til redaktionen.

Kreativiteten var stor. En ret talende elev udbød således at for hver der bød 100 kroner ville han holde mund i en time – ham kommer vi ikke til at høre noget til foreløbigt. En anden tilbød et stykke af sin hud til en valgfri tatovering. Desuden var der også flere lokale virksomheder som havde doneret til auktionen – alt fra pizzaer til et flot About Vintage ur fra J. Ehlers.

Auktionen var en del af højskolens temadage om Ukraine og Rusland. Torsdagen blev indledt med en fortælling fra tidligere højskoleelev Luna Mariager som på Zoom fortalte om sit og Røde Kors arbejde i Ukraine. Historiker Vibe Termansen fortalte derefter om Østeuropa efter murens fald og hvilke aftaler der er blevet indgået – og som Rusland har skrevet under på.

Desuden bød dagen på workshops om bl.a. sanktioners virkning, blandingen af sport og politik, Ungarn – Putins trojanske hest i Europa, hvordan vi giver mulighed for meningsfyldte liv for flygtninge i Danmark, sovjetiske kunst- og propagandafilm til en kreativ workshop om at lave bl.a. gul-blå papirblomster.

Disse blev brugt fredag, hvor højskoleeleverne efter et besøg på Kastellet tog forbi den russiske ambassade til en markering. Her sang de Nordahl Griegs "Kringsatt af fiender" og der blev lagt blomster og kort med opfordring til "Make Peace, not war". Dagen sluttede på Cinemateket med visning af dokumentarfilmen "Olegs Krig" optaget i det østlige Ukraine og et møde med filmens instruktør Simon Lereng Wilmont.