Hjælpepakker skal give døende fred

Foto: Lars Skov, Julie Grothen
190511 Hillerød, Susan Binau afleverede sk hjælpepakker på kirurgisk afdeling på Hillerød Hospital
  Foto Lars Skov
190511 Hillerød, Susan Binau afleverede sk hjælpepakker på kirurgisk afdeling på Hillerød Hospital Foto Lars Skov © Lars Skov

Hillerød: Da Susan Binaus far sov ind på Arresødal Hospice tidligere på året, var han omgivet af engle, musik og sin datter, Susan.

– Man har én chance for at gøre noget, og jeg kan sige til mig selv, at jeg gjorde hvad jeg kunne, så har jeg opnået noget, siger Susan Binau.

Susan Binau har udviklet et såkaldt "angel kit" inspireret af afskeden med hendes far. Hjælpepakken er til pårørende til døende og indeholder få, men anvendelige remedier, der kan hjælpe i den svære situation: et lys, en læbepomade, en lille flaske massageolie, en cd med beroligende musik, en engel og bogen "En værdig afsked", der rummer en masse praktiske råd. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Begejstring på hospital

Den første aftager af hjælpepakken er mave- og tarmkirurgisk afdeling på Hillerød Hospital.

Her er oversygeplejerske Jette Funch Kofoed begejstret for initiativet.

– Når man kommer til den fase, går man ind i sig selv. Det ved vi. Og det er svært at tale om. Vi som er professionelle kommer også tæt på vores eget forhold til døden i den situation. For 100 år siden døde bedstemor i stuen, og så lå hun der. Men i dag er døden institutionaliseret. På hospitalerne bekymrer vi os meget om patienterne, og vi prøver også at favne en hel familie med en døende, men jeg håber, hjælpepakkerne kan give en anden dimension, siger Jette funch Kofoed.

Hun ser hjælpepakkerne som et supplement til den pleje hospitalet kan give terminale patienter.

– Denne pakke er til det tidspunkt, hvor der kun er lindring tilbage og ikke behandling. Når vi ved, at døden er ufravigelig, skal vi ikke kæmpe imod men gå med, siger Jette Funch Kofoed.