Hillerød sparer to mio. på giftig røg

Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard

Nikolaj Skydsgaard

Hillerød: Hvis regeringens finanslovsforslag sættes i kraft som det ser ud nu, kommer Hillerød Kommune til at spare to millioner kroner fra 2016 og fremover. Hillerød Forsyning, der er 100 procent ejet af kommunen, vil nemlig slippe for at betale afgifter for at udlede såkaldte NOX-gasser i deres kraftværker.

Hillerød Forsyning, som omfatter Hillerød Kraftvarmeværk og andre mindre anlæg i Hillerød Kommune, udleder cirka 70 tons kvælstofilter om året. Afgiften på kvælstofilter er pt. 26,4 kroner per kilo, hvilket løber op i tæt på to millioner kroner.

Dette er dog ikke den store omvæltning for Hillerød Forsyning, mener Kjeld Oksbjerg, som er forretningschef på varmeområdet i koncernen:

– Det er en lille ting. Der er ikke den store påvirkning i praksis og vil stort set ikke påvirke vores udledning, fortæller han til Frederiksborg Amts Avis.

Besparelse til borgerne

Til gengæld vil borgerne i Hillerød kommune spare lidt på el- og varmeregningen.

Ifølge Kjeld Oksbjerg vil et typisk en-families parcelhus spare 120 kroner om året, hvis afgiften fjernes.

Dog kommer Hillerød Forsyning ikke til at udlede flere NOX-gasser, selvom afgiften fjernes. Generelt er det svært at påvirke sin NOX-emission, fortæller Oksbjerg:

– Nogle ting kan man skrue på, men i vores anlæg kan vi ikke skrue mere, end vi har gjort.

Det delvist statsejede energiselskab, DONG Energy, har ikke ønsket at udtale sig om konsekvenserne af afgiftsfjernelsen.