Had og sex i politikernes indbakker

Særligt kvindelige politikere udsættes for trusler, chikane og upassende billeder på sociale medier.

Had og sex i politikernes indbakker

Anette Rieva (V) er en af de politikere, der er blevet udsat for chikane på sociale medier. Foto: Kenn Thomsen

Foto: Kenn Thomsen

Anette Rieva (V), byrådspolitiker i Hillerød, var midt i madlavningen med sine børn, da der pludselig tikkede et billede af en fremmed mands kønsdele ind på hendes mobiltelefon. Det var første gang, men det blev ikke den sidste, fortæller hun til Frederiksborg Amts Avis.

– Når man får billeder og beskeder af den karakter, så går det over i privatlivet, og det bliver ubehageligt. Jeg har heldigvis et rigtig godt ægteskab, men ellers kunne det da godt være hårdt for ægteskabet at få sådan nogle henvendelser, siger Anette Rieva, som ikke er den eneste i byrådet, der har fået henvendelser af seksuel karakter, chikane og trusler.

Og politikerne i Hillerød er langt fra de eneste. Fire ud af ti kommunalpolitikere udsættes for trusler og chikane på de sociale medier, og særligt kvindelige politikere udsættes for seksuelle tilnærmelser. Tendensen er problematisk, mener Drude Dahlerup, professor i statskundskab ved Stockholms Universitet.

– Det er jo et angreb på demokratiet og på kvinders medborgerskab. Både mandlige og kvindelige politikere oplever trusler og chikane, men kvinderne får nogle henvendelser, som mændene ikke får. Nemlig de, der handler om deres køn, krop og børn. Det er utrolig slemt og utroligt krænkende, siger hun.

»Dick pics« er ifølge lektor og kønsforsker ved RUC, Christian Groes, en magtdemonstration og en moderne måde at vise frustration på.

– Det er en søgen efter at være grænseoverskridende og bryde med normerne, men det kan også forstås som en form for oprør overfor de politikere, der modtager det. Skal man nedgøre en person og samtidig bruge maskulin magt, så er pikbilledet gavnligt til det, siger han til Frederiksborg Amts Avis.